«ΚΛΑΚ ΚΛΑΚ». ΤΡΕΜΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΝ ΗΧΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ. ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ: ΣΠΕΥΔΕΙ ΑΡΟΝ – ΑΡΟΝ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ. ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠτΔ. ΌΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ!

    Κοινοποίηση:
    tsiprasmajimoy-1-1024x683-750x430

    Λίγα 24ωρα πριν την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές αλλά και στην αυτοδιοίκηση, η πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί στο διορισμό της νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο (προέδρου και εισαγγελέως), ορίζοντας ως ημερομηνία δειξαγωγής εκλογών την 7η Ιουλίου 2019, αντί για την εύλογη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τον πανεπιστημιακό, νομικό και δικαστικό κόσμο.

    Μάλιστα, με την κυβερνητική άποψη συντάχθηκε την Τετάρτη και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για τις επίμαχες προαγωγές, ενώ αναζητήθηκε και βρέθηκε λύση, έτσι ώστε να μην μπλοκάρει το θέμα των διορισμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Αναλυτικότερα, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές, είναι αυτονόητο ότι, η κυβέρνηση -μια κυβέρνηση δηλαδή υπό προθεσμία όπως επισημαίνουν οι πανεπιστημιακοί και οι νομικοί – δεν νοείται, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, αλλά και στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών, να λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

    Πολύ περισσότερο, συνεχίζουν, δεν μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

    Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι διατυπώσεις έγκυρών πανεπιστημιακών δάσκαλων, που δεν πρόσκεινται στη Ν.Δ., όπως είναι οι κ.κ. Αντώνης Μανιτάκης, Νίκος Αλιβιζάτος και Μιχάλης Σταθόπουλος.

    Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, χαρακτηρίζει «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος», την περίπτωση κατά την οποία να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «έχει χάσει η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».

    Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει σε τοποθετήσεις νέων προσώπων, παραβιάζεται η συνταγματική δεοντολογία όλων των θεσμικά ώριμων χωρών και η συνταγματική η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

    Παράλληλα, ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις των συναδέλφων του και τονίζει ότι «μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική».

    Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
    Σε περίπτωση που παρά την κατακραυγή η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στις επιλογές της, μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτός που μπορεί να «φρενάρει» τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

    Και αυτό διότι αυτός είναι που καλείται να εκδώσει το σχετικό προεδρκό διάταγμα και που, κατά το Σύνταγμα, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την υπογραφή του έως ότου λήξει η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλείου Πέππα στις 30 Ιουνίου, μία μόλις εβδομάδα δηλαδή πριν τις κάλπες.

    Να θυμίσουμε πως ο κ. Παυλόπουλος, το 2016 όταν και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να τοποθετήσει την κυρία Ξένη Δημητρίου νωρίτερα του κανονικού στη θέση της Εισαγγελεως του Αρείου Πάγου, είχε αρνηθεί να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα μέχρι να αποχωρήσει η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

    Θεωρείται μάλλον βέβαιο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα αλλάξει στάση αυτή τη φορά σε σχέση με το 2016.

    Η Νέα Δημοκρατία
    Το κόμμα της αξιωματικής έχει ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ότι θα ζητήσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια.

    Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει:

    «Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

    Αντάρτικο από την Παπακώστα

    Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα, σε δηλώσεις της επικρίνει ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεσή του να κάνει αλλαγές στη Δικαιοσύνη, θυμίζοντας πρόταση που είχε κάνει για κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο.
    «Η Νέα Ελληνική Ορμή δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει, δεν παίζει με τους Θεσμούς και πολύ περισσότερο δεν τους ευτελίζει», τονίζει η κ. Παπακώστα, για την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. «Κατά την διαδικασία της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Ελληνική Ορμή είχε προτείνει την ισχυροποίηση του Κράτους Δικαίου και την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μέσω της τροποποίησης των άρθρων 87, 88, 90 με στόχο την κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο και ανάθεση της επιλογής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση 2-3 υποψηφιοτήτων (άντληση από τους Αντιπροέδρους) από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων», υπενθυμίζει.

    «Η αντιπαράθεση προσβάλλει τη Δικαιοσύνη»

    Η κ. Παπακώστα σημειώνει ότι η πρότασή της, για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έβρισκε σύμφωνη την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ υπογραμμίζει ότι αν είχε εισακουστεί, δεν θα υπήρχε αυτή η αντιπαράθεση «που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».

    «Δυστυχώς, ούτε καν τέθηκε από την Διακομματική Επιτροπή, δηλαδή από εκείνους που σήμερα μονομαχούν και κονταροχτυπιούνται», αναφέρει για την πρόταση της ΝΕΟ. Εάν είχε εισακουσθεί η πρόταση «δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η οξεία αντιπαράθεση, η οποία μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και η οποία προσβάλλει την ίδια την Δικαιοσύνη. Δηλαδή, οι επόμενοι, που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, να θεωρούν ότι αυτούς που η σημερινή κυβέρνηση θα επέλεγε, ότι είναι “δικοί της”, ενώ εκείνοι επιθυμούν να βάλουν τους “δικούς τους”. Πρόκειται, δηλαδή, για την απροκάλυπτη πλέον αντίληψη περί Δικαιοσύνης των ημετέρων», επισημαίνει ακόμη η κ. Παπακώστα. «Η Νέα Ελληνική Ορμή μιλά για Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, η οποία δεν θα υπόκειται σε τέτοιου είδους κατηγοριοποιήσεις και δεν θα προσβάλλεται ούτε το κύρος των δικαστών, ούτε ο Θεσμός», καταλήγει στη δήλωσή της, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    1. ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ «ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ»
      ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΑΠΗΚΕ
      ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΦΤΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΑΙ

    Comments are closed.