ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ: O ΠΟΥΤΙΝ…

    Κοινοποίηση:
    putin-aeroplano-

    Όπως όλα δείχνουν μεγάλος κερδισμένος των πρόσφατων εξελίξεων στην Συρία είναι η Ρωσία καθώς πετυχαίνει την επανενσωμάτωση των Κούρδων στον συριακό εθνικό «κορμό» και την «αποβολή» των Αμερικανών από την Συρία και ουσιαστικά από όλη την Μέση Ανατολή, τουλάχιστον σε ότι αφορά το «τόξο» Λίβανος-Συρία-Ιράκ το οποίο και καταλήγει στο Ιράν.

    Και λέμε «αποβολή» διότι αυτό δεν θα γίνονταν εάν δεν επέμεναν οι Τούρκοι στις απειλές τους για εισβολή ανατολικά του Ευφράτη την στιγμή που υπήρχε αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις περιοχές αυτές.

    Ταυτόχρονα η Μόσχα ικανοποιεί με αυτόν τον τρόπο την Άγκυρα για την αποφυγή δημιουργίας κουρδικού κράτους στα σύνορά της και συνεπώς η στρατηγική τους σχέση συνεχίζεται απρόσκοπτα.

    Δεν είναι τυχαία η πρόσκληση Άσαντ στους Κούρδους για επανένταξή τους στο συριακό κράτος και στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Μ.Άσαντ δεν κάνει τίποτα χωρίς να ενημερώσει την Μόσχα και χωρίς να ακολουθήσει τις οδηγίες τους.

    Άλλωστε το οφείλει στους Ρώσους ότι παρέμεινε στην εξουσία και μάλιστα… ζωντανός.

    Έκκληση για διάλογο απηύθυνε σε Κούρδους και Δαμασκό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θέτοντας ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

    «Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τη γνώμη μας για το τι συμβαίνει στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στα ρωσο-τουρκικά σύνορα» έσπευσε να υπενθυμίσει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

    Και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι σταθερή και βασίζεται στην ανάγκη επίλυσης όλων των προβλημάτων σ’ αυτό το τμήμα της Συρίας, μέσω του διαλόγου μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού και των εκπροσώπων των κουρδικών κοινοτήτων».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: