(ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ-ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ) ΦΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ! – ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ – ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΠΕΚΡΟΥΣΑΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ – ΑΜΑΧΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ – ΜΟΣΧΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΠΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

    Κοινοποίηση:
    armenia

    Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Παρσινιάν δήλωσε σήμερα το πρωί πως το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε οικισμούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε τον πληθυσμό της διαφιλονικούμενης περιοχής να σπεύσει στα καταφύγια.

    Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα του Αζερμπαϊτζάν σε απάντηση στην επίθεση, για την οποία γνωστοποίησε ότι άρχισε στις 07:10 (ώρα Ελλάδας) και είχε στόχο οικισμούς αμάχων, περιλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.

    «Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση», αναφέρει σε δήλωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

    Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος της «γραμμής επαφής», μιας ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από την Αρμενία δυνάμεις από τα αζερινά στρατεύματα στην περιοχή, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Το υπουργείο ανακοίνωσε πως ένα αζερινό ελικόπτερο καταρρίφθηκε, όμως το πλήρωμά του επέζησε.

    Οι δύο πρώην σοβιετικές χώρες βρίσκονται από καιρό σε σύγκρουση για την αποσχισθείσα αζερική περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, και οι μεθοριακές συγκρούσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

    Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «επίθεση της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν» και δήλωσε πως η αρμενική πλευρά θα δώσει την κατάλληλη στρατιωτική και πολιτική απάντηση.

    Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησία του θυλάκου στη διάρκεια σύγκρουσης που ξέσπασε το 1991, ενώ η Σοβετική Ένωση κατέρρεε.

    Μολονότι το 1994 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συχνά αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των χωριστών συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

    Στρατιωτικός νόμος και γενική επιστράτευση  

    Η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία υποστηρίζεται από την Αρμενία, κήρυξε «γενική επιστράτευση» ως απάντηση σε μια εκτεταμένη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν.

    «Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η προεδρία.

    Άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσαν εξάλλου το Αζερμπαϊτζάν και αρμένιοι αυτονομιστές, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες.

    «Νεκροί και τραυματίες έχουν αναφερθεί μεταξύ των αμάχων και των στρατιωτικών», ανακοινώθηκε από την αζερινή προεδρία, ενώ ο δημόσιος μεσολαβητής του Καραμπάχ δήλωσε πως υπάρχουν «θύματα μεταξύ των αμάχων» στον πληθυσμό της περιοχής.

    Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν που έχει αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα, κατοικείται κυρίως από Αρμενίους και υποστηρίζεται από την Αρμενία.

    Μια γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας.

    «Καταδικάζουμε αυστηρά την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν», αντέδρασε εξάλλου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας στο Twitter διαβεβαιώνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας».

    Η Ελλάδα θα βγάλει ανακοίνωση στήριξης της Αρμενίας;

     

    Άμεση κατάπαυση πυρός ζητά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

    Σε κατάπαυση πυρός κάλεσε το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για την επίλυση της έντασης.

    «Καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες άμεσα και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

    Η Μόσχα έκανε λόγο για αναφορές που δείχνουν την αύξηση των εντάσεων στην αμφισβητούμενη περιοχή και για τη γνώση στοιχείων για απώλειες ως αποτέλεσμα της τελευταίας βίαιης αντιπαράθεσης, ανέφερε το υπουργείο.

    «Είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε τα πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλα τα πυρά πρέπει να σταματήσουν» ανέφερε μιλώντας στο Sputnik ο επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, την Κυριακή.

    «Καμία σύγκρουση δεν πρέπει να επιλύεται στο πεδίο της μάχης» σημείωσε ο Ντζαμπάροφ.

    Να σημειώσουμε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ξέσπασαν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 27/9/2020.

    «Στις 27 Σεπτέμβρη, περίπου στις 6:00 τα ξημερώματα, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, προκαλώντας προκλήσεις μεγάλης κλίμακας, έβαλλαν εναντίον των θέσεων των ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος ολόκληρης της πρώτης γραμμής, καθώς και οικισμών στην περιοχή» ανέφερε εκπρόσωπος το υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 6 οικισμοί δέχτηκαν επίθεση και υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο διοικητής της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση, με αφορμή των τελευταίων ένοπλων συγκρούσεων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αζερμπαϊτζάν ορκίστηκε νίκη απέναντι στις δυνάμεις της Αρμενίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κάλεσε τους πολίτες να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την ιερή πατρίδα.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    19 Σχόλια

    1. Οι φιλοι μαε Αρμενοι εχουν ηγετες.
      Η Ελλαδα τα τελευταια χρονια φοβαται και τη σκια της…και κανεις Ελληνας δεν καταλαβαινει το λογο.
      Επιτελους…φερθειται αναλογα.

    2. Το αζερμπαιτζαν εβγαλε ανακοινωση και μας καταδικασε για της ενεργειες μας στην μεσογειο ειναι εχθρικη χωρα προς την ελλαδα μικρο αδερφακι της τουρκιας που μιλανε την ιδια γλωσσα.
      Στηριζουμε τα αδερφια μας τους αρμενιους εχουν σφαξει η τουρκοι 2εκ. και πανε να το ξανακανουν το κανανε με τους κουρδους και συνεχιζουνε….. εχουν παρει θαρρος τα μεμετια.

    3. η τουρκια βρηκε τροπο να δοκιμασει τα οπλικα συστηματα που παραγει… με το αζημειωτο.. ειναι πισω απο τους αζερους…

    4. παλι θα το πω…., οι συριζοπασοκονεοδημοκρατια….. δεν εχουν οραμα για μια μεγαλη ελλαδα…, αρκουνται το να ειναι στην εξουσια… και ας συρικνωθει ο ελληνισμος…,,, αλλα οι εξοπλισμοι πρεπει να γινουν για να μην σκοτοθουμε ολοι σε περιπτωση εισβολης…

    5. …..εκεινη η περιοχη μονιμα θα εχει προβλημα …..διοτι και ο Νωε ο καπετανιος εκει ΠΑΝΩ ΤΡΑΚΑΡΕ με το μεγαλυτερο καραβι που κατασκευαστηκε στην ερημο την δασομενη του Σινα….. στα τεσσερα χιλιομετρα υψος [!!!] ενω ο βλακατζης επρεπε να νοικιασει ενα ΜΠΟ’Ι’ΝΓΚ……

    6. Γιατί να βγάλει ανακοίνωση η Ελλάδα δέν κατάλαβα; έχετε τήν εντύπωση ότι εμάς θα μας βοηθήσει κανείς εάν γίνει πόλεμος;

      1. Ρε πανιβλακα, οι Αρμένοι εβγαλαν ανακοινωση για το Αιγαιο….τι να σου πω, εσυ κατσε και δες τσόντες.

    7. Καλή δύναμη στους Αρμένιους αδερφούς μαχητές..
      οι αζέροι-τούρκοι το είχαν σχεδιάσει απο καιρό.

      νυν υπέρ πάντων ο αγών

      γενική επιστράτευση ήδη σε όλους πάνω απο 18 στο Κάραμπαχ και επίκειται το ίδιο και στην Αρμενία.. κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη με την υποστήριξη και υποκίνηση της Τουρκίας
      κανένα έλεος στους αφηνιασμένους μογγόλους, χτυπήστε τους με ότι έχετε

    8. Οχ προβλεπω οτι θα γεμισουμε προσφυγες πακιστανους απο το αζερμπαιτζαν απο εδω και περα.

    9. Εάν βομβαρδιστουν οι πετρελαϊκές εγκαταστασεις στο τουρκικό αζερμπαϊτζάν, θα πάθουν κοκομπλοκο τουρκοι και γερμανοι. Φυσικά η τυφλωμενη από το ευρώ και μια εύθραυστη ευμαρεια εε δεν μπορεί να δει πως υπάρχει προσπάθεια δημιουργίας μιας Οθωμανικής αυτοκρατορίας με επιθέσεις εναντίον χριστιανικών κρατών. Η Ρωσία αποδυκνειεται τελικά πολύ κατώτερη των περιστάσεων να την δουλεύει ο ερντογαν. Ο ερντογαν υπόσχεται άλλα στον πουτιν, άλλα στον τραμπ και άλλα στην τρεμουλιαρα του Βερολίνου. Ξέρει τι κάνει, τους δουλεύει κανονικά.

    10. Ότι και να πάρουμε,οι Γάλλοι δεν χαλάνε το τακίμι με τους τουρκαλαδες. Ειναι μεγάλη αγορά βλέπεις…ότι μπορούν θα αρμέξουνε από την μικρή Ελλαδίτσα,και μετά πούλημα.Να το θυμάστε…

    11. Οι καραμπάτσηδες δεν είναι Αρμένιοι, είναι Αζερμπαιντζάνοι

    12. πρεπει να βαλουμε βαθια το χερι στην τσεπη μας και να παρουμε και τις belhara ( 4 ) και το αντιαεροπορικο απο την γαλλια,, για να μην παρεισφρισει η τουρκια..και χασουμε τον σιγουρο συμμχο την γαλλια…, φιλοσοφια χρειαζεται ο μητσοτακης και οι βουλευτες της ν.δ. για να αντιληφθουν τα αυτονοητα…???

      1. Ενταξει φιλοσοφε θα της παρουμε της φρεγάτες και το αντιεροπορικο και ότι άλλο θελεις,πρεπει να δουλεψουν και οι μιζες,και φυσικα αν πεινασεις και άλλο η σου μειωσουν και άλλο ηδη την χαμηλη συνταξη και το μεροκαματο που παιρνεις δεν παιρνεις τι σημασια εχει εεε; Οσο για το εθνικο συστημα υγειας η την δημοσια παιδια ποιος την χεζει μωρε;;; εεε;; μιζες μωρε και πολεμικα παιχνίδια τι και αν χασαμε την μακεδονια τι και αν χασουμε το αιγαιο χωρις μια τουφεκια …σιγα λεπτομεριες .

        1. παλι θα το πω…., οι συριζοπασοκονεοδημοκρατια….. δεν εχουν οραμα για μια μεγαλη ελλαδα…, αρκουνται το να ειναι στην εξουσια… και ας συρικνωθει ο ελληνισμος…,,, αλλα οι εξοπλισμοι πρεπει να γινουν για να μην σκοτοθουμε ολοι σε περιπτωση εισβολης…

      2. Ο Κούλης είναι ικανός να αγοράσει όπλα απ’ τη Τουρκια.

    13. ….kolotribontai oi kaykasioi σαν μπαρμπαριαν μιαζωη…..συνεχεια εχουν μπροστα τους τον ηλιθιο Μασιστα σαν παιδαρα που ενας σπαρτιατης τον καθαρισε με μια πετρα…..τοτε….σημερα σαν κοινοι εκβιαστες το παιζουν και πολεμιστες γαμω τον Τισσαφερνη τους….

    Comments are closed.