ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ ΠΟΥ ΤΟΝ ΛΕΓΑΝΕ ΡΟΜΠΑ – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΥΦΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΙΚΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Κοινοποίηση:
    Καταγραφή

    Ακάθεκτος προχωρεί ο Ερντογάν στην ιδέα της ναυπήγησης μίνι αεροπλανοφόρου και υποβρυχίων σε συνεργασία με την Ισπανία, με αφορμή την επίσκεψη Σάντσεθ στην Άγκυρα, προκαλώντας την αντίδραση ελληνικών διπλωματικών πηγών, που υπενθυμίζουν ότι η χώρα μας έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Άγκυρα.

    «Θα ναυπηγήσουμε και αεροπλανοφόρο και υποβρύχια με τους Ισπανούς» ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν πέντε διμερείς συμφωνίες, που θα διευρύνουν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Δεν «έπεσαν» υπογραφές για την προμήθεια οπλικών συστημάτων και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να αναλάβουν τουρκικά ναυπηγεία μέρος της προμήθειας.

    Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει παραγγείλει στα γερμανικά ναυπηγεία 6 υποβρύχια εφάμιλλα με τα 4 ελληνικά της κλάσης «Παπανικολής U214», ωστόσο τόσο οι Πράσινοι, όσο και οι Φιλελεύθεροι, που θα συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, έχουν έκφραστεί υπέρ του «παγώματος» της παράδοσής τους στις τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις, λόγω των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Παράλληλα, ο Ερντογάν εμφανίστηκε για άλλη μία φορά επιθετικός απέναντι στις ΗΠΑ για την υπόθεση των ρωσικών S-400 και την προμήθειά τους από την Τουρκία, που έχει προκαλέσει την αμερικανική οργή.

    «Με τη Ρωσία συμφωνήσαμε στην κοινή παραγωγή ανταλλακτικών για τους S-400, αλλά… δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες γιατί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήσαμε να μην πούμε περισσότερα», ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

    Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε την Τετάρτη για άλλη μια φορά την Άγκυρα να μη διατηρήσει τους S-400.

    H ελληνική αντίδραση
    Σχετικά με εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία, διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.

    Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: “Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση.”

    Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.

    Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    1. Πάντα οι Ισπανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Άγγλοι μας πουλάνε. Το θέμα εμείς τι κάνουμε με αυτούς τους “εταίρους”.
      Πρόκειται για μεγάλα κωλόπαιδα. Μην μας τρομάζει όμως ο Ερτογάν και η Τουρκία. Αυτοί είναι τελειωμένοι.
      Εγώ εάν ήμουνα ελληνική κυβέρνηση θα ζητούσα από την Γαλλία μέχρι να μας παραδώσουν τα Rafale και Belhara να μας ενοικιάσουν αντίστοιχο εξοπλισμό από την Γαλλία- Γαλλικό στρατό. Επίσης θα έκανα πρόταση στην Γερμανία τα υποβρύχια που φτειάχνουν για την Τουρκία, μιάς και τώρα λένε δεν θέλουν να τους τα δώσουν, να τα αγοράσουμε εμείς με κάποιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα πληρωμής. Και τα νησιά να γεμίσουν με εκτοξευτές πυραύλων EXOCET. Να δούμε τότε εάν βγάλει ξανά κιχ ο Ερτογάν ή ο επόμενος. Μόνο αυτή την γλώσσα καταλαβαίνει ο Τούρκος. Καμμία άλλη.

    Comments are closed.