ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΙΡΑΝ – ΔΥΣΗΣ! ΔΕΝΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟ GRACE 1 – ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Κοινοποίηση:
    ektakto

    Το λιμάνι της Καλαμάτας φαίνεται να περιλαμβάνει ως ενδιάμεση στάθμευση στο ταξίδι του προς τον Περσικό Κόλπο το Grace 1, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κρατήθηκε επί έναν περίπου μήνα στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές αρχές και απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής, με νέο όνομα και έχοντας υψώσει την ιρανική σημαία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των ΗΠΑ για κράτησή του.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το Marrine Traffic, ιστότοπος που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τη θέση και την πορεία των πλοίων, το Adrian Darya 1, όπως ονομάζεται πλέον το Grace 1, αφότου απέπλευσε από τον «βράχο» στην είσοδο της Μεσογείου, πρόκειται να κινηθεί προς την Ιταλία και κατόπιν, μέσω του Στενού της Μεσσήνης, να περάσει στο Ιόνιο Πέλαγος με προορισμό την Καλαμάτα.

    Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πορεία του πλοίου μένει να φανεί αν από τις ΗΠΑ θα ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για κράτηση του πλοίου, όπως αντίστοιχα ασκήθηκαν στη βρετανική διοίκηση του Γιβραλτάρ.

    Το βρετανικό «όχι» στο αίτημα των ΗΠΑ

    Με ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι αρχές του «Βράχου» απέρριψαν το αίτημα σύλληψης του σκάφους που υπέβαλε η Ουάσινγκτον κατ’ εφαρμογή κυρώσεων που προβλέπει αμερικανικός νόμος. «Βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, το Γιβραλτάρ αδυνατεί να παράσχει τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ», ανέφεραν.

    Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η βρετανική περιοχή απέρριψε αμερικανικό αίτημα συνδρομής στην κρίση στην οποία ενεπλάκησαν η Ουάσινγκτον, η Τεχεράνη και το Λονδίνο.

    Το ιστορικό

    Το Grace 1 συνελήφθη από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του στενού που οδηγεί στη Μεσόγειο την 4η Ιουλίου, εξαιτίας υποψιών ότι επρόκειτο να παραβιάσει κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας αργό στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.

    Στο μεταξύ, εξήγησαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, οι αρχές των ΗΠΑ υπέβαλαν πολλά αιτήματα προκειμένου το τάνκερ να παραμείνει ακινητοποιημένο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε «ένταλμα σύλληψης» του. Όμως «το καθεστώς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο των ΗΠΑ», υπογράμμισαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, ενώ ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν συγκεκριμένα την εφαρμογή κάποιων αμερικανικών νόμων», όπως αυτοί που αφορούν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

    Η σύλληψη του (πρώην) Γκρέις 1 προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στη σύλληψη του Stena Impero, δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, στο Στενό του Χορμούζ, θαλάσσια οδό μεγάλης διεθνούς σημασίας.

    Τα δύο πλοία και τα πληρώματά τους μετατράπηκαν σε πιόνια στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιγνίδι που εκτυλίσσεται από τον Μάιο του 2018, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και επέβαλαν εκ νέου τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν στην Ισλαμική Δημοκρατία. Έκτοτε, η ένταση δεν σταματά να κλιμακώνεται με μόνο το τελευταίο διάστημα κατασχέσεις πλοίων, δολιοφθορές και ζημιές από νάρκες σε άλλα, την κατάρριψη κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους από το Ιράν, και το σφίξιμο του κλοιού των δρακόντειων κυρώσεων να ανεβάζουν διαρκώς το θερμόμετρο.

    Η αναχώρηση του δεξαμενόπλοιου οδηγεί ορισμένους παρατηρητές να εκφράζουν ελπίδες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή του Κόλπου.

    Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Κυριακή ότι «το Ιράν θα ήθελε να μιλήσουμε», κάτι που απέδωσε στην δεινή θέση που έχει βρεθεί η ιρανική οικονομία, προσθέτοντας «μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα, αλλά [οι Ιρανοί] δεν ξέρουν πώς να αρχίσουν». Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσι πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    4 Σχόλια

    1. Εδώ και καιρο στοχος της αμερικης και της συναγωγης του σατανα είναι το Ιραν,φιρι-φιρι το πανε για πολεμο.

    2. οι πιο σημαντικοί πολίτες αυτής της χώρας, δηλαδή πολιτικοί, πρόσφυγες και μετανάστες, εμείς οι ομοφοβικοί, οπισθοδρομικοί, φασίστες, ξενοφοβικοί, ρατσιστές, χουντικοί θα μείνουμε στα σπίτια μας διότι είμαστε υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου.

      1. Αγαπητέ σχολιαστή. Για να μπορείς να είσαι υπέρ της ειρήνης αλλά και να είσαι σε θέση να την περιφρουρήσεις, πρέπει να είσαι πρόθυμος και έτοιμος για την «μάχη».

        Οι ένοπλες δυνάμεις σου πρέπει να διοικούνται από αληθινούς αξιωματικούς και όχι δημόσιους υπαλλήλους που σκύβουν το κεφάλι σε κάθε πολιτικό κουρέλι της «μεταπολιτεύσεως»!

        Η ισχύς των όπλων αλλά και η αυταπάρνηση για την υπεράσπιση της ελευθερίας πρέπει να είναι τέτοια ώστε, οι επίδοξοι εχθροί σου να μην έχουν άνεση κινήσεων και να σκέφτονται πολύ σοβαρά τις συνέπειες εάν και εφ´ όσον επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο….

        Εάν όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε φασισμό και ρατσισμό τότε, είμαι ένας υπερήφανος φασίστας αλλά και μεγάλος ρατσιστής!!!

        1. να πολεμήσεις για τα επιδόματα των λαθραίων και των γύφτων, τα δικαιώματα των ανώμαλων τρανς λεσβιών και κτηνοβατών και τους μισθούς του Πάκη Παυλόπουλου.

    Comments are closed.