ΕΚΤΑΚΤΟ – ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ “ΖΟΡΜΠΑΣ”! ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ! ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

    Κοινοποίηση:
    4565970

    Συνεχίζει σε χειμωνιάτικο mood ο καιρός και σήμερα, Σάββατο 29.09.2018, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ. Έρχεται ο Ζορμπάς!
    Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββαρο, 29.09.2018 και κάπως έτσι ο καιρός συνεχίζει να… δείχνει τα δόντια του. Τα φαινόμενα θα εμφανιστούν αρχικά στο νότιο Ιόνιο και την νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Βαθμιαία και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

    Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

    Άνεμοι 8 με 10 μποφόρ θα επικρατήσουν σταδιακά από το νότιο Ιόνιο στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

    Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για ολόκληρη τη χώρα

    Αττική
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές.
    Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 8 με 9 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη
    Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες.
    άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Καιρός: Βήμα – βήμα η πορεία του κυκλώνα – Άνεμοι 130 χιλιομέτρων…

    Μακεδονία, Θράκη
    Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.
    Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 σταδιακά 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη ανατολική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
    Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νοτιά. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.
    Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο νότιο ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 με 9 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και βαθμιαία και στην ανατολική στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες θα είναι ισχυρά.
    Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και τη νύχτα τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία 7 με 8 και στα νοτιά 9 και τοπικά 10 μποφόρ
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές.
    Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, βαθμιαία 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα ενταθούν.
    Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

    Σε δύο φάσεις το φαινόμενο

    Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και τα ανατολικά του νομού.

    Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα μικρό και πρόσκαιρο «σπάσιμο» για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του φαινομένου. Έτσι από το Σάββατο θα υπάρξει νέα ένταση των βροχοπτώσεων στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ από το απόγευμα και μετά θα υπάρχει επέκταση των φαινομένων προς τα ανατολικότερα.

    Την Κυριακή, τέλος, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή.

    Και η Αττική μέσα στον «κόκκινο» χάρτη

    Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

    Οι άνεμοι θα είναι ένταση 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Το Σάββατο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

    Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι έντασης 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ πρόσκαιρα στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

    Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουνι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9-10 μποφόρ θα πνεουν στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

    Πώς να προστατευθείτε από τα έντονα φαινόμενα

    Με ένα πρωτότυπο βίντεο, με κινούμενη εικόνα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να ενημερώσει τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

    Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: