ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ – Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ – ΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ – Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ» ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΓΟ

    Κοινοποίηση:
    xa

    Τις επόμενες ώρες θα αποφασίσει η έδρα της δίκης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής για το εάν θα χορηγήσει ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε τόσο για την διεύθυνση της «εγκληματικής οργάνωσης» όσο και στους υπολοίπους συγκατηγορουμένους τους.

    Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει κρίνει ενόχους 57 από τους 68 κατηγορούμενους και έχει επιβάλλει στο «διευθυντήριο» της «οργάνωσης» ποινές πουν ξεκινούν από 10 έτη και φτάνουν έως τα 13 και κάτι έτη κάθειρξης. Ακόμη, το δικαστήριο έχει επιβάλλει ποινές από 5 έως 12 έτη κάθειρξη για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες (πλην του Γ. Ρουπακιά), οι οποίοι κατά περίπτωση καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» και άλλες αξιόποινες πράξεις.

    Τώρα, πλέον και μετά την επιβολή των παραπάνω ποινών οι δικαστές αποφασίζουν για το εάν θα δώσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση ή όχι. Αν δώσουν τότε δεν θα οδηγήσουν στη φυλακή όσους καταδίκασαν και θα τους αφήσουν ελεύθερους (με ή χωρίς όρους) μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.

    Αν δεν δώσουν αναστέλλουσα δύναμη τότε οι καταδικασθέντες ή κάποιοι εξ αυτών (κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά) θα πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.

    Μέχρι όμως το δικαστήριο να οδηγηθεί στο σημείο να αποσυρθεί σε διάσκεψη ώστε να αποφασίσει για το θέμα των αναστολών, υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια που θα πρέπει να ακολουθηθούν στη δίκη.

    Καταρχάς σήμερα στις 11 με την επανέναρξη της δίκης, τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας προκειμένου να προτείνει για το θέμα της αναστολής. Η πρότασή της δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει ελεύθερα. Στη συνέχεια αφού η εισαγγελέας αναπτύξει την πρότασή της για τις αναστολές, το λόγο θα λάβουν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης για να δευτερολογήσουν. Αφού ολοκληρωθούν και οι δευτερολογίες των συνηγόρων, τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη θα ανακοινώσει ότι το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει για τις αναστολές. Εκτιμάται ότι το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτή αύριο Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους κριθεί ότι δεν πρέπει να τους χορηγηθεί αναστολή μέχρι την έφεση και δεν είναι παρόντες στο ακροατήριο η διαδικασία που προβλέπεται είναι η εξής: Απόσπασμα της σχετικής απόφασης των τριών δικαστών θα σταλεί στο τμήμα εκτελέσεων και ακολούθως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία και θα αναλάβει να αναζητήσει όσους θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, εκτός φυσικά και αν κάποιοι επιλέξουν να εμφανιστούν μόνοι τους στις αρμόδιες αρχές.

    Η περίπτωση του Γιάννη Λαγού

    Πολλοί προεξοφλούν πως μετά τη δήλωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού ότι δεν επιθυμεί να αιτηθεί την μη έκτιση της ποινής του και ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, ο ευρωβουλευτής έθεσε εαυτόν ένα βήμα πιο κοντά στην φράση “διατάσσει έκτιση” του δικαστηρίου.

    Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ευρωβουλευτή κινείται η διαδικασία μέσω του Εισαγγελέα Εφετών (Εκτέλεση Ποινών) και του Αρείου Πάγου για την διαβίβαση του διατακτικού του δικαστηρίου στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του προκειμένου να συλληφθεί.

    Τα ισχύοντα για την άρση ασυλίας είναι σαφή ως προς την προστασία του ευρωβουλευτή για την άσκηση των καθηκόντων του καθώς το προνόμιο της ασυλίας δεν θεωρείται προσωπικό αλλά αποτελεί εγγύηση ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου, ως ασυλία στην ελευθερία λόγου και βουλευτικής ψήφου, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Για τη σύλληψη του βουλευτή απαιτείται άρση ασυλίας του αποκαλούμενου απαραβίαστου, αίτημα που θα κριθεί μέσω των διαδικασιών του Κοινοβουλίου. Με την αποστολή του φακέλου με το διατακτικό του δικαστηρίου στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κινούνται οι διαδικασίες της νομικής επιτροπής που θα εξετάσει το αίτημα των ελληνικών αρχών για τον Γιάννη Λαγό και ακολουθεί η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Σώματος.

    Η διαδικασία αναμένεται μακρά και με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο Κανονισμός προβλέπει άρση ασυλίας σε περιπτώσεις τελεσίδικης (δηλαδή δευτεροβάθμιου δικαστηρίου) καταδίκης.

    Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφανθεί για την άρση ασυλίας μέλους του. Έχουν προηγηθεί δεκάδες περιπτώσεις -και Ελλήνων ευρωβουλευτών- που ζητήθηκε και έγινε δεκτή άρση ασυλίας προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά ευρωβουλευτές, υπό το καθεστώς προστασίας τους για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Πλην όμως είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η άρση θα ζητηθεί για έκτιση ποινής καταδικασμένου μέλους του κοινοβουλίου και ίσως η πρώτη που η καταδίκη αφορά διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

    Η άρση ασυλίας και η διαφαινόμενη προετοιμασία του καταδικασμένου ευρωβουλευτή

    Εφόσον αρθεί η ασυλία του Γιάννη Λαγού οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης -που έχει ισχύ σε όλον τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον τους ο ευρωβουλευτής.

    Σε περίπτωση που ο κ. Λαγός συλληφθεί εκτός Ελλάδας και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως για παράδειγμα το Βέλγιο , η χώρα που κάνει την σύλληψη μπορεί εντός 60 ημερών να αποφασίσει για την εκτέλεση του εντάλματος ενώ ο συλληφθείς δικαιούται να προσφύγει κατά του εντάλματος ή ακόμη και να προχωρήσει σε αίτηση ασύλου.

    Πολλοί νομικοί εκτιμούν ότι οι δύο τελευταίες αντιδράσεις του ευρωβουλευτή στο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής ,με την αίτηση εξαίρεσης των δικαστών και την άρνηση ανασταλτικού στην έφεση, επικαλούμενος μεροληψία και προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας δεν αφορούσαν τόσο την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αλλά τις επόμενες κινήσεις του.

    Αυτό με δεδομένο ότι αν και ο Γιάννης Λαγός προαναγγέλλει προσφυγή «στα ευρωπαϊκά δικαστήρια» για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας στην πραγματικότητα αυτά δεν μπορούν να συμβούν τώρα. Οποιαδήποτε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας ή άλλης παραβίασης της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προϋποθέτει πως ο προσφεύγων έχει εξαντλήσει τα εθνικά ένδικα μέσα που προβλέπονται. Εν ολίγοις ο ευρωβουλευτής αν δεν κριθεί η υπόθεση στο Εφετείο και η ενδεχόμενη αναίρεση της από τον Άρειο Πάγο δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στο ΕΔΔΑ ούτε σε άλλα διεθνή όργανα.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    15 Σχόλια

    1. Ο χατζιφαταουλας τι μιλάει??ο μεγαλύτερος φασίστας της δημοσιογραφίας!!

    2. Ενώ ήμουν έτοιμος να ψηφίσω Λιακο στις ερχόμενες εκλογές, τώρα το σκέφτομαι πολύ σοβαρά για Λαγό…. Κέρδισε τις εντυπώσεις στη Δίκη αλλά και την ουσία με τις μηνύσεις και τα εξώδικα… Μόνος (με Πλευρη) εναντίον όλων…

    3. Ε ρε γλεντιααα , τους περιμενουν μεσα κατι σκουρα παιδια με κατι φουρνόξυλα νααααααααα…..Θα αναστεναξουν οι σουμιεδες ο λιακος και η συμμορια του απ την πρωτη νυχτα θα υποστουν λευκανση οπίσθιας οπης αφόδευσης!!

    4. Ασκούν πίεση οι καλοταισμενοι μμετζηδες στους δικαστές. Ο χατζηνικολακης λέει στον σταθμό του για απόφαση άσχημη για την δικαιοσύνη! Πόλεμος νεύρων και ψυχολογικές επιχειρήσεις στους δικαστές από τον χατζηνικολακη. Θα υποκυψουν οι δικαστές στα ΜΜΕ? Δεν είναι φυσικοί αυτουργοί ούτε έχουν αφαιρέσει οι ίδιοι κάποια ανθρώπινη ζωή .

    5. Είμαι πολύ περίεργος….
      ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΣΟΔΑ θα πρέπει να πιούν όλοι αυτοί, στα ΣΑΠΙΟΤΟΥΡΚΟΤΣΟΝΤΟΚΑΝΑΛΑ που πανηγύριζαν μαζί με το ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ των 20-25000 ατόμων (τα νούμερα δεν τα έχω δει στον ύπνο μου, μια που τα ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία) που έστησαν, για την μεγάλη νίκη της δημοκρατίας ; ; ;
      β. τεζαρης
      ϶ϵλληνας ψηφοφόρος, βαναύσως φορολογούμενος και 365 ημέρες τον χρόνο, όμηρος του καθεστώτος των Αθηνών ! ! !

    6. Ψεύτες δεν αποφασίζεται σας έχουν στείλει την απόφαση από πριν την δική. Είστε επίορκοι στα μάτια των γνήσιων Ελλήνων απανταχού της γης επίορκοι για εσχάτη προδοσία .Όλοι εσείς που αφήνεται και εξελίσεται το σχέδιο Μπουλγκραβια ενώ υπάρχει δικογραφία από το 1995 του εισαγγελέα Αγγελή. Γιάννη Λαγε είμαστε υπερήφανοι Έλληνες πατριώτες πλέον συντασομαι και εγώ μαζί σου

    7. Αποδείξατε ότι οχι μόνο είστε δείλοι αλλά είστε τα ντροουν της κάθε προδοτικής κυβέρνησης. Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν υπάρχει εδω και αιώνες. Τύραννοι που δίκασαν τον Κολοκοτρώνη τύραννοι δίκασαν και Έλληνες εθνικιστές . Δικαστικοί ,ένστολοι είστε επίορκοι για εσχάτη προδοσία.

    8. Ξεφτιλισμενους δικαστές που μόνο για την πάρτη σας δουλεύεται. Όταν πεινάει βο λαός και όταν προδοσαν την Μακεδονία τσιμπούρια.Δεν σας αναγνωρίζουμε ρε

    9. Ξεφτιλισμενο κράτος ξεφτιλισμενους δικαστές. Καλά σας είπε ο Λαγός ότι είστε ανθρωπάκια . Ιωάννη Λαγε είσαι παληκάρι Συντασομαι μαζί σου

    10. Η Έλληνες είμαστε εδώ .Να δικαστούν όσοι πρόδωσαν την Μακεδονία και έκαψαν την Μαρφιν και το Μάτι. Ποια δικαιοσύνη όλοι αυτοί οι μασόνοι που βάζουν αθώους Έλληνες εθνικιστές. Ξεχνάτε όμως ο θεός στους επόμενους μήνες θα σαρώσει. Ότι σας έρθει μην το βαρεθείτε..Ο θεός Έλληνες σας ζητάει ομολογία πίστεως. Ο καιρός έφθασε.

    11. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη .Είναι τύραννοι . Μπράβο στον Λαγό και σε όσους αντιστέκονται σε τυράννους. Σ

    12. Εύγε στον Ιωάννη Λαγο που στέκεται όρθια και αντιμετώπιζει τους τυράννους.Ολους αυτούς που υπέγραψαν μνημόνια και φέρανε τις αυτοκτονίες 50000 Έλληνες. Όλους αυτούς που έκαψαν το Μάτι και την Μαρφιν. Σε όλους αυτούς που στείλανε να δολοφονήσουν ένα δημοσιογράφο τον Στέφανο Χίο. Έλληνες η Ελασυν και ο Ιωάννης Λαγός σας καλούν να σταθείτε δίπλα μας στην έσχατη γραμμή ανάσχεσης για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την Ελευθερία

    13. ποια δικαιοσυνη??????
      δικαστες ηταν ο οχλος εξω απο το Εφετειο , που απειλουσαν να καψουν την Αθηνα…..
      Κουλη παραδοθηκες στους αναρχοαπλυτους αριστερους……ξευτιλα

      ο Ηλιας θα εχει την αμεριστη συμπαρασταση μας…..ειτε εντος ειτε εκτος φυλακης…….
      μεχρι να μπουν φυλακη οι πραγματικοι εγκληματιες πολιτικοι

    14. Κλεφτοπασοκ,νουδουλα,και ξυριζα,το τριπτυχο της καταστροφης στην ΕΛΛΑΔΑ.

    15. Για Κασιδιάρη(χωρίς τρίχωμα) λαγό ήταν η αυθεντική προφητεία του πατρο-Κοσμά. Βέβαια ο Λαγός έχει ακόμα μαλλιά. Οπότε περιμένουμε να καραφλιάσει για να ξεκινήσουν τα γεγονότα που θα κάνουν τη χώρα μας ξανά αυτοκρατορία.
      Το θέμα είναι όμως ότι αν μπει φυλακή με ποιο τρόπο θα διαπιστώνουμε την εξέλιξη της τριχοφυίας του;;;;

    Comments are closed.