ΓΙΑΤΙ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 120 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ – ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 2.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ “ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΜΕΤΡΑ”

    Κοινοποίηση:
    syria

    Οι δύο ισχυρές δονήσεις που έπληξαν σήμερα την Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να αποδειχθούν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, καθώς προέρχονται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των Πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Καθ’ όλον τον 20ό αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα στο Ρήγμα αυτό ήταν μικρή. «Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ, το τίποτα» είπε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

    Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως το 1822 ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

    Πόσο ισχυρός ήταν αυτός ο σεισμός;
    Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως λιγότεροι από 20 σεισμοί με μέγεθος άνω των 7 βαθμών, κάτι που καθιστά τις σημερινές δονήσεις από τις μεγαλύτερες.

    Σε σύγκριση με τον σεισμό των 6,2 βαθμών που έπληξε την κεντρική Ιταλία το 2016 σκοτώνοντας περίπου 300 ανθρώπους, ο σεισμός της Τουρκίας απελευθέρωσε 250 φορές περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με την Τζοάνα Φορ Γουόκερ, την επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου.

    Από τους σεισμούς με πολλά θύματα που σημειώθηκαν μεταξύ 2013-2022, μόνο δύο είχαν το ίδιο μέγεθος με τον σημερινό.

    Γιατί ήταν τόσο σοβαρός;
    Το Ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας είναι ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες πιέζονται η μία πάνω στην άλλη κατά μήκος μιας κατακόρυφης γραμμής, συσσωρεύοντας πίεση μέχρι που η μία από αυτές ολισθαίνει με μια οριζόντια κίνηση και απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας που προκαλεί τον σεισμό. Ένα τέτοιο γνωστό ρήγμα είναι αυτό του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, όπου οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί ένας καταστροφικός σεισμός.

    Ο σεισμός προήλθε από σχετικά μικρό εστιακό βάθος για αυτό και η δόνηση στην επιφάνεια ήταν εντονότερη απ’ ότι αν προερχόταν από μεγαλύτερο βάθος, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρόδερι, γεωεπιστήμονας στο Open University της Βρετανίας.

    Τι είδους μετασεισμοί αναμένονται;
    Έντεκα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, ακολούθησε ένας μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών. Ώρες αργότερα, σημειώθηκε μια δόνηση 7,5 βαθμών και ακολούθησε το απόγευμα ένας μετασεισμός 6 βαθμών.

    «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η δραστηριότητα επεκτείνεται στα γειτονικά ρήγματα. Αναμένουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για ένα διάστημα», είπε ο Μάσον.

    Μετά τον σεισμό του 1822, οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το επόμενο έτος.

    Ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός;
    Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους σε κατοικημένες περιοχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ένας σεισμός 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, το 2015, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους.

    «Δεν θα είναι καλός (ο απολογισμός)», είπε ο Μάσον. «Τα θύματα θα είναι χιλιάδες, ενδεχομένως και δεκάδες χιλιάδες», πρόσθεσε.

    Ο ψυχρός, χειμωνιάτικος καιρός, σημείωσε, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

    Άκης Τσελέντης για σεισμό στην Τουρκία: «Έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, η Αραβική πλάκα μετακινήθηκε πάνω από 3 μέτρα»

    Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης μίλησε για τον σεισμό στην Τουρκία και δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, όπως εκτίμησε ο ίδιος οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000.
    «Κατά την διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων».

    «Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται σαν σφήνα κατά μήκος μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων, της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας», δήλωσε.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ.

    https://twitter.com/UsmanSh39107532/status/1622584978729992194?s=20&t=PsRgQN81KE_k4qRnW4IJag

    Συνεχόμενοι μετασεισμοί – Πάνω από 2000 οι νεκροί

    Τουλάχιστον 120 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με ενημέρωση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD).

    Μόνο το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), το οποίο αναφέρει μόνο τους πιο σημαντικούς μετασεισμούς που γίνονται πραγματικά αισθητοί από εκείνους στη ζώνη του σεισμού, ανέφερε τουλάχιστον 43 μετασεισμούς μεγέθους 4,3 ή και μεγαλύτερου.

    Τρεις από τους μετασεισμούς είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου σεισμού των 7,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε 95 χιλιόμετρα (59 μίλια) βόρεια από το επίκεντρο του κύριου σεισμού που σημειώθηκε το πρωί, σύμφωνα με το USGS.

    Ξεπερνούν τους 2.600 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο, προσωρινό απολογισμό.

    Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.651 και τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ κατέρρευσαν 3.471 κτίρια.

    Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

    Η εκπρόσωπος του OCHA, Μαντεβί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 170 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

    Τα σωστικά συνεργεία και στις δύο χώρες συνεχίζουν το υπεράνθρωπο έργο τους για την αναζήτηση ζωντανών ή νεκρών κάτω από όγκους ερειπίων καθώς νέες πολυκατοικίες κατέρρευσαν, με πολλά οικοδομικά τετράγωνα σε 10 πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί από το μεγαλύτερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1933.

    «Δεν έχω πια τη δύναμη»

    Τα θύματα που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στα συντρίμμια των κατεστραμμένων σπιτιών, σύμφωνα με την DailyMail, τους εκλιπαρούσαν για βοήθεια μέσω Facebook, ενώ ένας φοιτητής δημοσιογράφος στην τουρκική πόλη Άδανα δήλωσε ότι άκουσε έναν επιζώντα να φωνάζει κάτω από τα ερείπια: «Δεν έχω πια τη δύναμη».

    Εν τω μεταξύ, σπαρακτικά βίντεο και εικόνες από δεκάδες πόλεις στις δύο χώρες έδειξαν κλαίγοντας γονείς να κουβαλούν στα χέρια τους τα άψυχα σώματα των παιδιών τους.

    Η αρχική νυχτερινή δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών, την οποία ακολούθησε ώρες αργότερα μια ελαφρώς μικρότερη, εξαφάνισε ολόκληρα τμήματα μεγάλων τουρκικών πόλεων σε μια περιοχή γεμάτη με εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και άλλες συγκρούσεις.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    17 Σχόλια

    1. τα σπιτια τους ειναι ψευτικα μερικα δεν εχουν ουτε σιδερο μεσα μηχανηκοι εγγληματιες ///// .

    2. Κατόπιν έκτακτου μηνύματος του αρχηγού των ενόπλων μας δυνάμεων και αρχιστρατήγου ‘Αλλάχου Ακμπάρ’, ανακαλούνται δια παντός όλες οι απειλές νυκτερινών και ημερησίων επιθέσεων που είχαν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα. ― Hulusi Akar “yalancı çabuka”

    3. Να δούμε όταν γίνει και στην Αττική ο επόμενος με τα ερείπια κτήρια που έχουμε πως θα πάμε…

    4. Τελικά είμαστε κακοί άνθρωποι διαβάζω ότι προσεύχονται στην Παναγία κλπ ,τέλος πάντων, ένας σεισμός σαν αυτών πρέπει να είχε δώσει σημάδια πχ να τραβήχτηκαν νερά ακόμα και στα νησιά τα δικά μας η να ανέβηκε στάθμη κλπ επίσης μαύρη θάλασσα το ίδιο οι κάτοικοι δεν.προσεξαν συμπεριφορά ζώων κλπ

      1. Τι πίνεις? Διαβάζεις αυτά που γράφεις? Στις πρώτες δύο σειρές οκ, βγάζεις κάποιο νόημα…από κει και κάτω λες ασυναρτησίες…

      2. Ρε μπαγάσα ελιά που χάθηκες. Φυλακή σε είχαν ?

    5. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΥΧΤΑ ΤΩΡΑ ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΑ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ-Α?

    6. ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ 1922 ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ΤΟ 1974 ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΙΝ ΛΙΒΥΗ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΜΑΓΚΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ………ΚΑΜΜΙΑ ΛΥΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΗΔΟΣ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΑΠΙΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΥΣ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΩΝ 8…….

      1. ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΣ ΟΛΟΣΩΣΤΟΣ

    7. Ο Κουρτι θα δεχθεί το γαλογερμανικο σχέδιο δηλαδή να πάρει ο γαλλος τα εδάφη κλπ αν δεν το δεχτεί η Σερβία θα αντιμετωπίσει σε πόλεμο 8 εκατομ αλβανούς τους ρώτησες μάγκα αν θέλουν να πάνε σε πόλεμο κλπ ,η Σέρβοι που μάχονται Ουκρανία λένε θα πάνε Σερβία με την βοήθεια Ρωσίας να αντιμετωπίσουν το Κόσοβο κλπ ρε ενάς σεισμός αλλάζει τα εδάφη τη το θέλουν των πόλεμο κλπ η Σέρβοι κυκλοφορούν με φωτογραφία Πουτιν που αφήνει έκπληκτους τους Ρώσους δεν ντρέπονται λίγο δεν βλέπουν την Τουρκία κλπ

    8. Ερντο δεν ερχεσαι μονο εσυ νυχτα…
      Κι ο εγκελαδος το ιδιο κανει!

    9. Αν σκεφτει κανεις οτι αγνοουνται ποδοσφαιρικες ομαδες Α εθνικης κατηγοριας με διεθνεις ποδοσφαιριστες να ειναι αγνοουμενοι αυτο σημαινει πως οι σεισμοι ειναι τοσο οσο καταστροφικοι ωστε να εχουν επιδραση στα ανωτερα οικονομικα στρωματα της κοινωνιας οπως ποδοσφαιριστες και μπασκετμπολιστες, μπορει να φανταστει κανεις τι εχει γινει σε εργατικες συνοικιες και χωρια σε Τουρκια αλλα και Συρια, 30000 οι νεκροι minimum….

    10. Ερντο δεν ερχεσαι μονο εσυ νυχτα…
      Κι ο εγκελαδος!

    11. παναγια μου οσο κοσμο εχουνε σφαξει τοσους να χωσει ο εγκελαδος

      1. Μήν ανακατεύεις τήν Παναγία στίς σκατόψυχες ευχές σου…

      2. Ντροπη που πιστεύεις και στην Παναγία!!! Αυτο μπορει να συμβεί παντού μονο πονο και λύπη για τα θύματα, μπορει να αισθανθεί ένας φυσιολογικός ανθρωπος !!!

    Comments are closed.