Ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα της εξουσίας στη Μολδαβία μέχρι το 2019 που εγκατέλειψε τη χώρα ήταν ο Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στο Ντουμπάι καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την Interpol.
Συγκεκριμένα σε βάρος του Πλαχότνιουκ εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης και ξεπλύματος χρήματος.
Ο Πλαχότνιουκ διέφυγε από τη Μολδαβία τον Ιούνιο του 2019 μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα, την οποία ουσιαστικά έλεγχε από τα παρασκήνια.
Ο πολιτικός και ολιγάρχης κάποτε θεωρούνταν ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη Μολδαβία, και έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων ότι διοικούσε τη χώρα ως προσωπικό φέουδο, χειραγωγούσε τη δικαστική εξουσία, ήλεγχε τα μέσα ενημέρωσης και ασκούσε βαθιά επιρροή σε πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς.
Ο Πλαχότνιουκ καταζητείται για εμπλοκή στην λεγόμενη «κλοπή του δισεκατομμυρίου» – μια μαζική τραπεζική απάτη που αποκαλύφθηκε το 2014, κατά την οποία εξαφανίστηκαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μολδαβίας.
Το σκάνδαλο κατέστρεψε την οικονομία της χώρας και διέβρωσε την εμπιστοσύνη του κοινού στους κρατικούς θεσμούς. Παρά την αυξανόμενη νομική πίεση και τις διεθνείς κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για διαφθορά και υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών, ο Πλαχότνιουκ διέφευγε της δικαιοσύνης μέχρι τώρα.
Πιστεύεται ότι μετακινούνταν μεταξύ αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και των ΗΑΕ, ενώ οι μολδαβικές αρχές αγωνίζονταν να εξασφαλίσουν την έκδοσή του.
Ο ίδιος έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς εναντίον του ως πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις που ενορχηστρώθηκαν από τους αντιπάλους του. Η κράτησή του έρχεται σε μια πολιτικά ευαίσθητη στιγμή για τη Μολδαβία, η οποία προετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση έχει θέσει την εξάρθρωση των ολιγαρχικών δικτύων και τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας ως κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής της ατζέντας.
Σε μια σχετική εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επέβαλε κυρώσεις σε επτά άτομα και τρεις οντότητες για «ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν είναι συνεργάτες του Ιλάν Σορ, ενός φυγά επιχειρηματία που καταδικάστηκε ερήμην σε 15 χρόνια φυλάκιση για τον ρόλο του στο σκάνδαλο της «κλοπής του δισεκατομμυρίου» του 2014.
Ο Σορ διαμένει επί του παρόντος στη Ρωσία, όπου πιστεύεται ότι συντόνισε τις δραστηριότητες του φιλορωσικού μπλοκ «Νίκη».
Οι μολδαβικές αρχές έχουν κατηγορήσει το μπλοκ για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών και υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας.
Επίσης πέρυσι, τα μολδαβικά δικαστήρια απαγόρευσαν το μπλοκ να συμμετάσχει τόσο στις προεδρικές εκλογές όσο και σε ένα εθνικό δημοψήφισμα για την πορεία της Μολδαβίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατι σαν τον Κουλη δηλαδη. Χειραγωγει τα παντα και εχει φτιαξει το Ελλαδισταν εν φεουδο . Το θεμα ειναι που θα παει να κρυφτει εκτος Ελλαδας οταν βγει καμια αποφαση για συσταση εγκληματικης οργανωσης. Εκτος αν ζητησει κελι διπλα στο Κασιδιαρη.