Μια σκοτεινή υποψία πλανιέται πάνω από τα καμένα δάση του Έβρου, όπου οι πυρκαγιές του 2023 άφησαν πίσω τους ένα τοπίο ερειπωμένο, μόνο για να δουν τώρα τη γη τους να κατακλύζεται από σχέδια για 217 ανεμογεννήτριες – οι μισές από αυτές να φυτρώνουν ακριβώς στις πληγείσες εκτάσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αινιγματική δήλωσή του ότι η Ελλάδα θα γίνει «η μπαταρία της Ευρώπης», φαίνεται να έχει ρίξει το θεμέλιο για αυτό το σχέδιο, το οποίο τώρα παίρνει σάρκα και οστά στον Έβρο. Η φράση αυτή, που κάποτε ακούστηκε σαν όραμα προόδου, μοιάζει πλέον να κρύβει μια σκοτεινή πρόθεση: η συστηματική εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις πυρκαγιές να λειτουργούν ως προπέτασμα για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτό το σενάριο – είναι ένας καλά μελετημένος χορός ανάμεσα σε καταστροφή και κέρδος, όπου η φύση πληρώνει το τίμημα και η Ελλάδα χάνει την ψυχή της, μετατρεπόμενη σε εργαλείο ξένων ενεργειακών φιλοδοξιών.
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 217 ανεμογεννήτριες σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον Έβρο η δανέζικη εταιρεία αιολικής ενέργειας European Wind Farms, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.
Από αυτές, οι 91 προβλέπεται να τοποθετηθούν μέσα στην περιοχή που καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023, ενώ οι υπόλοιπες 126 σε εκτάσεις που αποτελούν κρίσιμα ενδιαιτήματα για προστατευόμενα είδη και οικοτόπους.
Το δυστύχημα είναι ότι οι προαναφερόμενες καταστάσεις ενισχύουν το αφήγημα που συνδέει τις πυρκαγιές με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κάτι που οι εκπρόσωποι του αιολικού λόμπι της χώρας χαρακτηρίζουν «μύθο», ενώ κυβερνητικά στελέχη το έχουν αποδώσει σε θεωρίες των ψεκασμένων.
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης καταγγέλλει ότι τα σχέδια αυτά παραβιάζουν ακόμη και την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Έβρο και τη Ροδόπη, καθώς προβλέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός Ζωνών Προστασίας της Φύσης – περιοχές στις οποίες η τοποθέτησή τους απαγορεύεται, όπως αναφέρει το e-evros.gr
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αίτηση της ίδιας εταιρείας για αιολικό σταθμό στη θέση «Αμπέλια 2», κοντά στον οικισμό της Μελίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το σημείο αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω στην έκταση όπου, από τον χειμώνα του 2024, υλοποιείται πρόγραμμα αναδάσωσης με 48.000 δενδρύλλια, ως η μοναδική περιοχή που κρίθηκε κατάλληλη για άμεση αποκατάσταση μετά την περσινή πυρκαγιά λόγω των πολλαπλών προηγούμενων καταστροφών. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τονίζει η ανακοίνωση, θα υπονόμευε ευθέως τις προσπάθειες αυτές, ακυρώνοντας τη δουλειά που έχει ήδη γίνει.
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης επισημαίνει ότι η αναστάτωση αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε κινηθεί άμεσα μετά την πυρκαγιά του 2023 για να ρυθμίσει νομικά το ζήτημα της αδειοδότησης αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Αντί για σαφείς ρυθμίσεις, το Υπουργείο περιορίστηκε σε προφορικές εξαγγελίες χωρίς καμία νομική ισχύ, παρότι έχει στα χέρια του όλα τα απαραίτητα στοιχεία:
Την πρόταση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων, που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και δεν έχει απαντηθεί.
Τη μελέτη του ίδιου του Υπουργείου, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024 και έκτοτε παραμένει στα συρτάρια, χωρίς να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις για περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να γνωμοδοτήσουν χωρίς καμία κατεύθυνση από το Υπουργείο.
Η ανακοίνωση καταλήγει με προειδοποίηση ότι η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων και η απουσία θεσμικής θωράκισης δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο να χαθούν οι τελευταίες ευκαιρίες αποκατάστασης των καμένων οικοσυστημάτων του Έβρου και να αλλοιωθεί οριστικά η φυσιογνωμία των προστατευόμενων περιοχών.
Η Δαδιά ήταν το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη με τα πιο σπάνια πουλιά, συγκεκριμένα γύπες και άλλα είδη όπως αετοί. Πόσο ξεφτιλιαμενοι είναι. Ότι έκαναν εις βάρος της φύσης θα επιστρέψει με τόκο. Υπάρχουν κάποια όρια στην ασυδοσία.