Έτσι φτιάχνεται ο ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΟΣ γύρος!!!- Πώς φτιάχνεται και γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ;;;

Κοινοποίηση:
giros

Ονομάζεται από την ελληνική γύρα, ή αλλιώς περιστροφή, που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά.

Ο γύρος φτιάχνεται και με κιμά -όπως το γνωστό κεμπάπ- αλλά και με κρέας κοτόπουλου. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα (άζυμο ψωμί), αλλά και ως μερίδα. Σερβίρεται με διάφορες σαλάτες -χαρακτηριστικότερη το τζατζίκι- ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες.

Σήμερα στην Ελλάδα ο γύρος με κιμά έχει απαγορευθεί με σχετική αγορανομική διάταξη, λόγω των υγειονομικών παραβάσεων που είχαν σημειωθεί. Το αραβικό φαγητό σαουάρμα (shawarma), το τουρκικό ντονέρ κεμπάπ και το μεξικάνικο tacos al pastor είναι όλα παρόμοια με το γύρο.

Το ντονέρ κεμπάπ αποτελείται από αρνίσιο, μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο, ωστόσο στην Ελλάδα επικράτησε η παραλλαγή με το χοιρινό, αφού οι χριστιανοί μπορούν να καταναλώσουν αυτό το κρέας.

Στα Αραβικά Εμιράτα βάζουν αντί για τζατζίκι ψιλοκομμένο φιστίκι, ενώ ακόμα και σήμερα στην Κρήτη χρησιμοποιούν γιαούρτι. Τα μικρομάγαζα που άνοιξαν το 1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στις βαλίτσες των προσφύγων ήταν κι οι συνταγές του γύρου, που ταξίδεψαν μαζί τους ως την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα, μεγάλες εταιρείες εστίασης, όπως τα Goody’s, τα Εverest και τα McDonald’s προσφέρουν κάποια παραλλαγή γύρου στο μενού τους. Στη Γερμανία και τη Γαλλία το ντονέρ αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο έτοιμο φαγητό, ενώ και ο χοιρινός γύρος των Ελλήνων αποτελεί πολύ γνωστό έδεσμα.

Νέες γεύσεις προστέθηκαν, ενώ υπάρχουν πλέον και ο «πράσινος ή οικολογικός γύρος» και ο «παιδικός γύρος».

Οπως σημειώνει το athensmagazine.gr, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πωλείται ακόμη και μέσω του διαδικτύου. Ο γύρος είναι ένα από τα σημαντικότερα εδέσματα που έχει σκοπό να δοκιμάσει ο τουρίστας κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, μαζί με το μουσακά και το σουβλάκι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Προτιμάτε γύρο με αρνί είναι ο καλύτερος, ποιός θυμάται την ΑΦΡΙΚΑΝΑ στην πριγ.νικολαου, επίσης το ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ ΡΟΥΑΓΙΑΛ και το ΜΑΡΙ στην βάση,Όλγας,ήταν τα πρώτα γυραδυκα με αρνί,τον χοιρινό γύρο τον επέβαλε η χούντα το 1973 και από τοτες έμεινε σαν νωπός αλλά έγινε κατεψυγμένος.

  2. ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΓΥΡΟΣ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ.

    ΟΠΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΕ ΠΙΤΑ.

    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ «ΓΥΡΟ» ΣΟΥ, ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΟΥ ?

  3. A ρε κακομοιρηδες που να ξερατε τι σκ@τα τρωτε…

  4. «Πως φτιαχνεται και γιατι απαγορευτηκε» ο τιτλος του αρθρου..
    Τωρα αμα σου πω οτι εισαι και πολυ μαλακας αμορφωτος και βλημα αρθογραφος θα εχω αδικο;;;;;;
    Που εχει το αρθρο τιποτα απο τον τιτλο;;

  5. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΥΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΑΔΙΛΑ! ΓΙΑ «ΠΡΟΛΟΓΟ» ΒΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΡΑΜΑ! ΟΤΑΝ ΦΑΣ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.
    3-4 ΕΝΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΓΥΡΟ.

    Υ.Γ. ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΓΥΡΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ(ΚΑΘΕΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ).

Comments are closed.