ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΙΤ, ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΙΣΡΑΗΛ – ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟ ΜΕ DRONES – ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΥΝΩΜΟΤΟΥΝ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ

Κοινοποίηση:
661583 (1)

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι «η Τουρκία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών στον κόσμο στην τεχνολογία drones».

Η Τουρκία θεωρείται προηγμένη χώρα στην παραγωγή drones
Η αυξανόμενη κυριαρχία της Τουρκίας στην παραγωγή drones δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό ορόσημο, αλλά μια πιθανή στρατηγική ανησυχία για το Ισραήλ, δήλωσε ο Δρ. Χέι Εϊτάν Κοέν Γιαναροτζάκ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Νταγιάν στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

«Οι Τούρκοι θεωρούνται μία από τις πιο προηγμένες χώρες όσον αφορά τα drones», δήλωσε ο Γιαναροτζάκ. «Πρέπει να επισημάνω ότι αντέγραψαν και έμαθαν από την αμερικανική και την ισραηλινή τεχνολογία μέσω της αντίστροφης μηχανικής, ενώ με το χαμηλού κόστους εργατικό δυναμικό τους, άρχισαν να παράγουν drones σε πολύ πιο προσιτές τιμές»είπε και συνέχισε:

«Οι Τούρκοι έχουν εισέλθει σε μια σειρά αγορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Αφρική. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα – σχετικά με το ποιον θα στοχεύσουν τα drones και υπό ποιες συνθήκες. Με τα χρόνια, έχουν δημιουργήσει ισχυρές δυνατότητες. Δεν είναι μυστικό ότι πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει πελάτες. Αυτά τα drones έχουν ήδη εμφανιστεί σε πεδία μαχών στη Συρία, τον Καύκασο, τη Λιβύη και την Ουκρανία».

Η χρήση τουρκικών drones σε όλο τον κόσμο
Συζητώντας το ρωσικό μέτωπο, ο Yanarocak σημείωσε:

«Στην αρχή, οι Ρώσοι δεν ήξεραν πώς να χειριστούν την απειλή των drones. Αλλά αργότερα, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν. Σε λιγότερο εξελιγμένες αρένες όπως ο Καύκασος ή η Λιβύη, δεν υπήρχαν συστήματα ικανά να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά αυτά τα drones. Οι αφρικανικές χώρες παρατήρησαν πόσο αποτελεσματικά ήταν τα drones και αποφάσισαν να τα αγοράσουν. Για παράδειγμα, η αιθιοπική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τουρκικά drones εναντίον των ανταρτών, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη».

Οι επιπτώσεις για το Ισραήλ
Όσον αφορά τις επιπτώσεις για το Ισραήλ, ο Yanarocak δήλωσε: «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το Ισραήλ με δύο τρόπους. Πρώτον, από τεχνολογικής και εξαγωγικής άποψης, η Τουρκία γίνεται άμεσος ανταγωνιστής. Τα drones τους είναι φθηνότερα από τα ισραηλινά και τα αμερικανικά μοντέλα, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για χώρες που δεν επιβάλλουν ηθικούς περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων».

Ο Yanarocak πρόσθεσε: «Η δεύτερη ανησυχία είναι γεωπολιτική.

Ο Ερντογάν έχει υπαινιχθεί την πιθανότητα προμήθειας αυτών των συστημάτων στον Λίβανο. Κάποια μέρα, μπορεί να δούμε τουρκικά drones σε λιβανέζικο έδαφος. Και φυσικά, υπάρχει η Συρία. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έχει δηλώσει σαφώς ότι εάν υπάρχει ζήτηση, η Άγκυρα θα προμηθεύσει τον συριακό στρατό με όπλα και πυρομαχικά. Επομένως, είναι απολύτως πιθανό να δούμε και τουρκικά drones να αναπτύσσονται στη Συρία».

Η εξέλιξη των drones στην Τουρκία
Η εξέλιξη της χρήσης drones στο πεδίο της μάχης από την Τουρκία, είναι μια εξέλιξη που καθορίζεται από την επιθετική εξωτερική πολιτική και πολιτική εθνικής ασφαλείας της Γείτονος.

Οπλισμένα drones της Τουρκίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1995, η παραγωγή τους όμως ήρθε για τα καλά στο προσκήνιο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η πενταετής αυτή εξέλιξη εγκαινιάστηκε με τη χρήση οπλισμένων drones εναντίον Κούρδων αυτονομιστών εντός της Τουρκίας το 2016, και κορυφώθηκε στη Λιβύη και στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020.

Εκεί η εκτεταμένη χρήση drones, πολλά εκ των οποίων τουρκικής προέλευσης, αποδείχθηκε κρίσιμη για την έκβαση του πολέμου.

Η Τουρκία υπήρξε μεταξύ των πρώτων χωρών που υιοθέτησαν τη χρήση drones, με τις πρώτες αγορές από αμερικανική εταιρεία να λαμβάνουν χώρα το 1995, ενώ ακολούθησαν αντίστοιχες από το Ισραήλ το 2005.

Ύστερα από την ρήξη της Τουρκίας με το Ισραήλ το 2010, οι εξαγωγές drones από το τελευταίο διακόπηκαν, ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να μεταφέρουν τα drones Reaper και Predator στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία αποφάσισε να αποκτήσει αυτόνομη δυνατότητα εξέλιξης και χρήσης drones.

Από το 2000 και μετά, ανατέθηκαν συμβάσεις ανάπτυξης και παραγωγής drones, τόσο σε εδραιωμένες όσο και νεοφυείς τουρκικές εταιρείες. Η πιο αξιόλογη περίπτωση ήταν το οπλισμένο ΤΒ2, το οποίο παραδόθηκε για πρώτη φορά το 2016 και το οποίο χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σε επιχειρήσεις καταστολής, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά ανταρτών σε Τουρκία και Συρία.

Είναι ξεκάθαρο πως οι δυνατότητες ανάπτυξης drones της Τουρκίας, έχουν εξελιχθεί παράλληλα με την τρέχουσα εξωτερική πολιτική και πολιτική εθνικής ασφάλειας της τουρκικής ηγεσίας, η οποία συνδυάζει την πάταξη των κουρδικών αποσχιστικών τάσεων, την αναβάθμιση του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ρόλου της Τουρκίας και την άνοδο της δημοτικότητας στο εσωτερικό μέσω της σχετικής προβολής ισχύος.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Τουρκία μετά τις πωλήσεις drones σε Αλβανία-Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα Βαλκάνια, επιχειρεί μέσω κατεχομένων στην Κύπρο, Λίβανου, Συρίας και Λίβύης να πραγματοποιήσει στρατηγική περικύκλωση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, προκειμένου να επιβάλλει σε πρώτο χρόνο την «Γαλάζια Πατρίδα» στην ΝΑ Μεσόγειο και στη συνέχεια να αλλάξει τον χάρτη της περιοχής καταλαμβάνοντας τα νησιά μας στο Αιγαίο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response