Σοβαρό πλήγμα στην ασφάλεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποκαλύπτεται μέσα από διεθνείς πληροφορίες, καθώς κυβερνοεπίθεση με «ρωσικό αποτύπωμα» φέρεται να έβαλε στο στόχαστρο το ΓΕΕΘΑ, οδηγώντας σε διαρροή ευαίσθητων ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στα χέρια των χάκερ κατέληξαν emails που περιλαμβάνουν συνομιλίες Ελλήνων ακολούθων άμυνας σε κρίσιμες γεωπολιτικά περιοχές, όπως η Ινδία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Η υπόθεση προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το επίπεδο κυβερνοασφάλειας της χώρας, αλλά και για το εύρος των πληροφοριών που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί. Οι εξελίξεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών εντάσεων, με ειδικούς να προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους επιθέσεις ενδέχεται να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου ψηφιακού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ανησυχία προκαλεί διεθνώς η αποκάλυψη για κυβερνοεπίθεση που φέρεται να συνδέεται με τη Ρωσία και είχε ως στόχο ακόμη και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με το Reuters, χάκερ που σχετίζονται με ρωσικά δίκτυα κατασκοπείας παραβίασαν δεκάδες λογαριασμούς, με μέρος των δεδομένων να εκτίθεται στο διαδίκτυο λόγω λάθους των ίδιων των δραστών.
Δεκάδες ελληνικά emails στο στόχαστρο
Τα στοιχεία εντοπίστηκαν από την ομάδα κυβερνοασφάλειας Ctrl-Alt-Intel, η οποία αποκάλυψε ότι ανάμεσα στους στόχους υπήρχαν και 27 εισερχόμενα email που σχετίζονται με το ΓΕΕΘΑ.
Μεταξύ των παραβιασμένων λογαριασμών περιλαμβάνονται επικοινωνίες Ελλήνων ακολούθων άμυνας σε χώρες όπως η Ινδία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καθώς και δημόσια email υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ευρύτερη επιχείρηση κατασκοπείας
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι η δραστηριότητα των χάκερ δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 170 λογαριασμοί email εισαγγελέων και ανακριτών στην Ουκρανία φέρονται να έχουν παραβιαστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ συνολικά καταγράφηκαν τουλάχιστον 284 επιτυχημένες επιθέσεις από το 2024 έως το 2026.
Μάλιστα, στόχοι φαίνεται να ήταν τόσο σύμμαχοι όσο και αντίπαλοι της Μόσχας, γεγονός που υποδηλώνει ένα ευρύ και πολύπλοκο δίκτυο κυβερνοκατασκοπείας.
«Μικρό κομμάτι ενός μεγαλύτερου μηχανισμού»
Όπως σημείωσε ο ερευνητής Μάθιου Φάου από την εταιρεία ESET, τα ευρήματα αυτά αποτελούν «ένα μικρό σύνολο δραστηριοτήτων» σε σχέση με το συνολικό οικοσύστημα κυβερνοκατασκοπείας που συνδέεται με τη Ρωσία.
Η υπόθεση αναδεικνύει τη διαρκώς αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων σε στρατιωτικές και κρατικές υποδομές, σε μια περίοδο όπου ο ψηφιακός πόλεμος εξελίσσεται σε κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κρατών.







ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΚΑΡΟΥΝ? ΤΙΣ ΤΟΣΤΙΕΡΕΣ???