ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ – ΦΟΒΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΝΩ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

Κοινοποίηση:
netaniaxou01106020260000924

Καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες πως ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται κοντά σε μια τελική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, διαρροές από την Αμερική εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσπαθήσει να υπονομεύσει μια πιθανή θετική έκβαση των συνομιλιών.

Την Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωσε πολλαπλές επιθέσεις στη Βηρυτό, παρότι η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο συμπεριλαμβάνεται στους όρους για μια τελική συμφωνία.

Οι όροι της συμφωνίας «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή, με αντικείμενο τους όρους της πιθανολογούμενης συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι όροι του μνημονίου «θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ» και ότι η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε «βασικούς όρους» της Τεχεράνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Channel 12.

Επίθεση στη Βηρυτό με στόχο τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν

Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο αποτελεί μέρος της συμφωνίας που έχουν στο τραπέζι ΗΠΑ – Ιράν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μπλοκάρει προ ημερών το σχέδιο επίθεσης του Τελ Αβίβ στη Βηρυτό ώστε να μην δημιουργηθεί ζήτημα στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, καθώς οι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη φαίνεται να έχουν έρθει πιο κοντά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αποφάσισε τελικά να χτυπήσει την Κυρικακή την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Συγκεκριμένα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού, ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι επιθέσεις έγιναν ως απάντηση σε πυρά της Χεζμπολάχ προς ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Ισραέλ Κατς, ο στρατός φέρεται να στόχευε θέσεις της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Το Ισραήλ δεν έχει τελειώσει με το Ιράν»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές από την αρχή ότι πίστευε πως επιδίωξη του πολέμου είναι η ανατροπή του καθεστώτος στην Τεχεράνη και πως μέχρι να συμβεί αυτό, το Ισραήλ δεν πρόκειται να «τελειώσει» με το Ιράν.

Ο δε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε την Παρασκευή (12/6) ότι ο Τραμπ επιδιώκει μια συμφωνία «με βάση τη δική του εκτίμηση για τα αμερικανικά συμφέροντα», συμπληρώνοντας όμως ότι το Ισραήλ περιμένει από αυτόν να υπερασπιστεί τις κοινές τους «αρχές» έναντι του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, των πυραύλων και των τρομοκρατικών οργανώσεων-πληρεξουσίων του (proxies).

Ο Κατζ ξεκαθάρισε επίσης ότι το Ισραήλ διατηρεί την ικανότητα να δρα ανεξάρτητα προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικού όπλου και ότι θα προετοιμαστεί ανάλογα. Για τον Νετανιάχου, και ενόψει εκλογών στο Ισραήλ, η υπογραφή μιας συμφωνίας που τερματίζει τον πόλεμο χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι διακηρυγμένοι στόχοι του, αποτελεί ένα βαρύτατο στρατηγικό και πολιτικό πλήγμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: