ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ! ΠΡΟΤΑΣΗ «ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ – ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ – Η ΕΕ ΤΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΩΜ@ΛΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΤΙΝΑΞΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

Κοινοποίηση:
ragdaies ekselikseis

Στη Γενεύη συνεχίζονται οι διεθνείς συζητήσεις για την κρίση στην Ουκρανία, χωρίς καν τη Ρωσία στο τραπέζι — μια συνθήκη που από μόνη της απογυμνώνει τη διαδικασία από κάθε ρεαλισμό. Κι όμως, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται έτοιμες να παρουσιάσουν «αντιπρόταση ειρήνης», η οποία περισσότερο θυμίζει πολιτικό παζάρι μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον παρά ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού του πολέμου.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ ισχυρίζεται ότι προσφέρει «εναλλακτική οδό ειρήνευσης». Στην πραγματικότητα, τα κράτη–μέλη καταθέτουν ένα πακέτο όρων που μοιάζει σαν να φτιάχτηκε σε κλειστά γραφεία από τεχνοκράτες που δεν έχουν καμία επαφή με το τι σημαίνει πραγματική σύγκρουση στο έδαφος.
Το αποτέλεσμα; Ένα σχέδιο που περισσότερο μπλοκάρει τη διαδικασία παρά τη διευκολύνει.

Ανάμεσα στα σημεία που προτείνει η ΕΕ:

Περιορισμοί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που θυμίζουν “manual” ελέγχου μικρού κράτους-προτεκτοράτου.
Διαδικασιακή ομοφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλαδή ένας ακόμη ευρωπαϊκός μηχανισμός βέτο — αυτό που η ΕΕ γνωρίζει καλύτερα από όλα: να αυτοπαγιδεύεται.

Απαίτηση να μην υπάρχουν μόνιμες νατοϊκές δυνάμεις, λες και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η ασφάλεια διασφαλίζεται με “ευχολόγια”.

Οικονομική αποζημίωση από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, πρόταση που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η Μόσχα δεν θα δεχτεί — κι όμως την παρουσιάζουν ως “λύση”.

Δέσμευση του Κιέβου να μην επιδιώξει στρατιωτική ανάκτηση εδαφών, ένα μέτρο που αφαιρεί από την Ουκρανία το τελευταίο της εργαλείο πίεσης.

Εκλογές αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας, λες και η χώρα είναι σε θέση να λειτουργήσει θεσμικά μέσα στη στάχτη.
Αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας, επειδή οι ίδιες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραδέχονται έμμεσα ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτα.

Με λίγα λόγια, η ΕΕ προτείνει ένα κείμενο που ούτε η ίδια δεν θα αποδεχόταν αν αφορούσε δικές της χώρες. Ένα σχέδιο που μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια διατήρησης ελέγχου στην περιοχή, παρά με ειλικρινή αναζήτηση βιώσιμης ειρήνης.

Παράλληλα, ΗΠΑ και Ουκρανία προχωρούν τις δικές τους συζητήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να οριστικοποιήσουν όποια συμφωνία προκύψει, με Αμερικανό αξιωματούχο να μιλά για «παραγωγικές» συζητήσεις. Όμως ακόμη και οι πιο αισιόδοξες δηλώσεις δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο πριν συναντηθούν οι δύο πρόεδροι.

Διπλωματική κινητικότητα στη Γενεύη

Οι συνομιλίες διεξάγονται σε δύο τοποθεσίες, με ηγετικά στελέχη ΗΠΑ και Ουκρανίας να ανταλλάσσουν θέσεις, την ώρα που οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν και παρεμβαίνουν με όρους που, αντί να ενισχύουν τη διαδικασία, την καθιστούν πιο περίπλοκη.

Μέτρια αισιοδοξία από την Ουκρανία

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι οι προτάσεις ενσωματώνουν ουκρανικές προτεραιότητες, όμως μένει να φανεί ποια μορφή θα πάρει τελικά η συμφωνία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response