Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε για ακόμη μία φορά κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν κάθε μορφή ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της ηπείρου σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Ουκρανία: Σε «παραλήρημα» ο Ζελένσκι «κλείνει το μάτι» στον Τραμπ και δηλώνει ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ρωσική ενέργεια στην Ευρώπη!»- Σε απόγνωση ο ηγέτης της Ουκρανίας βλέπει ότι χάνει τους συμμάχους του και προσπαθεί να συμπαρασύρει στο όλεθρο ολόκληρη την Ευρώπη!
«Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ίχνος ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τα μηνύματα από την Αμερική είναι απολύτως σαφή: είναι έτοιμοι να προμηθεύσουν όσο φυσικό αέριο και πετρέλαιο χρειάζεται για να αντικατασταθούν οι ρωσικές ροές», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ενεργειακές υποδομές παραμένουν καθημερινά στο στόχαστρο των επιθέσεων.
Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης πως η Ουκρανία και οι γειτονικές χώρες διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες και υποδομές για να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης και ασφαλούς ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.
«Η περιοχή μας έχει το δυναμικό να στηρίξει την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης πολύ πιο ενεργά», υπογράμμισε στο μήνυμά του.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το Κίεβο έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την Ουάσιγκτον σχετικά με νέα έργα υποδομών φυσικού αερίου, την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας και άλλες μορφές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω στις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε πως οι διεθνείς επαφές του συνεχίζονται αδιάκοπα, με στόχο τον συντονισμό των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
«Επικοινωνούμε καθημερινά με ηγέτες για να διασφαλίσουμε κοινή στάση και ενιαία πίεση προς τη Ρωσία. Δεν θα χαρίσουμε τίποτα στον επιτιθέμενο και δεν θα ξεχάσουμε τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.