Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πρόσφατα ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την επιθυμία να μην ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή και τη συναίνεση του Κιέβου.
«Ζήτησα από τον Τραμπ να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που αφορά την Ουκρανία χωρίς εμάς, πριν από τις συνομιλίες του με τον [πρόεδρο] Πούτιν. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία για εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί την αποχώρηση των στρατευμάτων της από περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, τις οποίες η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει πλήρως προσαρτήσει.
«Κανείς δεν θα εγκαταλείψει τη γη μας, τα εδάφη μας, τον λαό μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Εάν η Ρωσία θέτει όρους για αποχώρηση των στρατευμάτων μας από τα εδάφη μας, αυτό σημαίνει πως δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος».
Σχολιάζοντας την αναφορά του Κρεμλίνου σε «μνημόνιο» που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Ζελένσκι είπε πως επί του παρόντος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, αλλά συμπλήρωσε ότι το Κίεβο θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει τη ρωσική πρόταση. «Δεν γνωρίζω ακόμα τίποτα για αυτό. Μόλις λάβουμε το μνημόνιο ή τις προτάσεις από τους Ρώσους, θα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε τη θέση μας αναλόγως», συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν σύνοδο με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση αυτή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν. Η σύνοδος θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία, πρόσθεσε.