Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια σκηνή εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στο ΝΑΤΟ και αποκαλώντας τη Συμμαχία «στρατό του σκότους», απαιτώντας η χώρα του να αποστασιοποιηθεί πλήρως από αυτήν.
«Πρέπει να αποσυρθούμε από το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης διάσκεψης της Ομάδας της Χάγης για τη Γάζα, που πραγματοποιήθηκε στη Μπογκοτά στις 15-16 Ιουλίου, προτείνοντας τη δημιουργία μιας εναλλακτικής διεθνούς ένωσης, την οποία ονόμασε «στρατό του φωτός», αφού κατηγόρησε τους κορυφαίους ηγέτες του NATO ότι υποστηρίζουν «τη γενοκτονία και τη στρατιωτική επιθετικότητα».
Ο Πέτρο κατήγγειλε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι προδίδουν τον ίδιο τους τον λαό και βοηθούν στον βομβαρδισμό αμάχων. «Τι κάνουμε στο ΝΑΤΟ αν οι ηγέτες του είναι με τη γενοκτονία;» ρώτησε, απαιτώντας η Κολομβία να διακόψει τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και να επανεξετάσει τη σχέση της με τα ευρωπαϊκά κράτη που εμπλέκονται σε παγκόσμιες συγκρούσεις.
Η πύρινη ομιλία του αμφισβητεί την ηθική εξουσία της Δύσης και ζητά έναν νέο παγκόσμιο συνασπισμό ειρήνης, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.
Το 2017, η Κολομβία έγινε ένας από τους παγκόσμιους εταίρους του NATO και ο πρώτος εταίρος του από τη Λατινική Αμερική. Η Συμφωνία Παγκόσμιας Συνεργασίας της Συμμαχίας με την Κολομβία υπογράφηκε στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2018.
Τον Μάιο του 2022, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που παραχωρούσε στην Κολομβία το καθεστώς ενός σημαντικού συμμάχου κράτους εκτός ΝΑΤΟ. Αυτό το καθεστώς δίνει στον παραλήπτη την ευκαιρία να αγοράσει διάφορα είδη όπλων και να συμμετάσχει σε κοινές αμυντικές δραστηριότητες.
Ο ηγέτης της Κολομβίας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για συνενοχή στην παγκόσμια αδικία, ιδίως για την σιωπή του σχετικά με τα θύματα στη Γάζα και αλλού.
«Δεν μπορούμε να σταθούμε με τους στρατούς που ρίχνουν βόμβες σε παιδιά», είπε. «Δεν είναι στρατοί της ελευθερίας, είναι στρατοί του κακού».
Σύμφωνα με τον Πέτρο, η Κολομβία δεν πρέπει να εμπλέκεται στην προμήθεια πόρων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Υπενθύμισε ότι η χώρα του είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα στον κόσμο και μέρος των προμηθειών πηγαίνει στο Ισραήλ.
«Ο κολομβιανός άνθρακας δεν πρέπει να μετατραπεί σε βόμβες που σκοτώνουν παιδιά», είπε, ενώ στο τέλος της ομιλίας του, ζήτησε διεθνή αλληλεγγύη και καταδίκη του ναζισμού.
«Πρέπει να πούμε στην Ευρώπη ότι αν θέλει να είναι με τη Λατινική Αμερική ή με την Αφρική, πρέπει να σταματήσει να βοηθά τους Ναζί».
Εκπρόσωποι από 30 χώρες (συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας, του Μεξικού, της Τουρκίας και του Κατάρ) συναντήθηκαν στην Μπογκοτά και συμφώνησαν σε συντονισμένα διπλωματικά, νομικά και οικονομικά μέτρα για τον περιορισμό της επίθεσης του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της παροχής ή μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών, στρατιωτικών καυσίμων, σχετικού στρατιωτικού εξοπλισμού και ειδών διπλής χρήσης στο Ισραήλ.
«H εποχή της ατιμωρησίας πρέπει να τελειώσει, το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί».
Για να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια, 12 κράτη — Βολιβία, Κολομβία, Κούβα, Ινδονησία, Ιράκ, Λιβύη, Μαλαισία, Ναμίμπια, Νικαράγουα, Ομάν, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες και Νότια Αφρική — δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τα έξι βασικά σημεία:
«1. Να αποτρέψουμε την παροχή ή τη μεταφορά όπλων, πυρομαχικών, στρατιωτικών καυσίμων, σχετικού στρατιωτικού εξοπλισμού και ειδών διπλής χρήσης στο Ισραήλ, κατά περίπτωση, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η βιομηχανία μας δεν θα συνεισφέρει τα εργαλεία που επιτρέπουν ή διευκολύνουν τη γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
2. Να αποτρέψουμε τη διέλευση, τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση σκαφών σε οποιοδήποτε λιμάνι, εάν ισχύει, εντός της εδαφικής μας δικαιοδοσίας, τηρώντας παράλληλα πλήρως το ισχύον διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει σαφής κίνδυνος το σκάφος να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά όπλων, πυρομαχικών, στρατιωτικών καυσίμων, σχετικού στρατιωτικού εξοπλισμού και ειδών διπλής χρήσης στο Ισραήλ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα χωρικά μας ύδατα και τα λιμάνια μας δεν χρησιμεύουν ως αγωγοί για δραστηριότητες που επιτρέπουν ή διευκολύνουν τη γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
3. Να αποτρέψουμε τη μεταφορά όπλων, πυρομαχικών, στρατιωτικών καυσίμων, σχετικού στρατιωτικού εξοπλισμού και ειδών διπλής χρήσης προς το Ισραήλ με σκάφη που φέρουν τη σημαία μας, τηρώντας παράλληλα πλήρως το ισχύον διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, διασφαλίζοντας την πλήρη λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένης της αποσηματοδότησης, για μη συμμόρφωση με την απαγόρευση αυτή, και να μην παράσχουμε βοήθεια ή συνδρομή στη διατήρηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
4. Έναρξη επείγουσας αναθεώρησης όλων των δημόσιων συμβάσεων, προκειμένου να αποτραπεί η υποστήριξη από δημόσιους φορείς και δημόσια κεφάλαια, όπου εφαρμόζεται, της παράνομης κατοχής του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η οποία μπορεί να εδραιώσει την παράνομη παρουσία του στο έδαφος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπήκοοί μας, οι εταιρείες και οι οντότητες που υπάγονται στη δικαιοδοσία μας, καθώς και οι αρχές μας, δεν θα ενεργούν με κανέναν τρόπο που θα συνεπαγόταν αναγνώριση ή παροχή βοήθειας ή συνδρομής στη διατήρηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
5. Να συμμορφωνόμαστε με τις υποχρεώσεις μας να διασφαλίζουμε την απόδοση ευθυνών για τα σοβαρότερα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, μέσω ισχυρών, αμερόληπτων και ανεξάρτητων ερευνών και διώξεων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την υποχρέωσή μας να διασφαλίζουμε τη δικαιοσύνη για όλα τα θύματα και την πρόληψη μελλοντικών εγκλημάτων.
6. Υποστηρίξτε τις εντολές περί παγκόσμιας δικαιοδοσίας, όπως και όπου εφαρμόζεται στα νομικά συνταγματικά μας πλαίσια και στις δικαστικές μας αρχές, για να διασφαλίσετε τη δικαιοσύνη για όλα τα θύματα και την πρόληψη μελλοντικών εγκλημάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη».
Βλέπω να φεύγει κι αυτός σε κανα περίεργο ατύχημα ή να παθαίνει κάποια ξαφνικίτιδα,ξέρουν από αυτά οι φονιάδες των λαών Αμερικλάνοι
Αν το ρίχναμε στις Παροιμίες ; Αν λέγαμε μόνο λίγες λέξεις ;
Π.Χ. «ΧΩΡΙΌ ΠΟΥ ΦΑΊΝΕΤΑΙ, ΚΛΑΟΎΖΟ ΔΕΝ ΘΈΛΕΙ».