«Η Τουρκία πρέπει να συμμετέχει στο SAFE το συντομότερο δυνατό». Με αυτή τη δήλωση ο Βέλγος Υπουργός Άμυνας και Εξωτερικού Εμπορίου Τεό Φράνκεν έστειλε μήνυμα στήριξης προς την Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής αποστολής που συνοδεύει τη Βασίλισσα του Βελγίου Ματθίλδη στην Τουρκία.
Μιλώντας στο CNN TÜRK, ο Φράνκεν χαρακτήρισε την Τουρκία «έναν από τους βασικούς πυλώνες του ΝΑΤΟ», λέγοντας πως η Ευρώπη άφησε πίσω την άμυνά της, ενώ η Άγκυρα συνέχισε να επενδύει συστηματικά στις ένοπλες δυνάμεις και στην αμυντική βιομηχανία.
«Έχουμε πολλά να μάθουμε από την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην τεχνολογία drones και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της Baykar.
Ο Βέλγος υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι η χώρα του ετοιμάζεται να αγοράσει drones μέσω διεθνούς διαγωνισμού και εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχουν τουρκικές εταιρείες.
Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι Βέλγιο και Τουρκία προχωρούν σε 60 νέες συμφωνίες συνεργασίας, με τη συμμετοχή περίπου 500 επιχειρηματιών από το Βέλγιο.
Οι συμφωνίες αφορούν τους τομείς της άμυνας, της βιοτεχνολογίας, της πράσινης ενέργειας, της υγείας, της αεροπορίας και των logistics.
Ο Φράνκεν αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιούλιο, προειδοποιώντας ότι οι εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ συμμάχων ωφελούν μόνο τη Μόσχα.
«Αν τσακωνόμαστε μεταξύ μας, ο μόνος που ανοίγει σαμπάνιες είναι ο Πούτιν», δήλωσε.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο θα συμμετάσχει σε αποστολή εκκαθάρισης ναρκών στα Στενά του Ορμούζ, στέλνοντας ειδικό ναρκαλιευτικό πλοίο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Κλείνοντας, ο Βέλγος υπουργός χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη «μία από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις του κόσμου» και δήλωσε ότι αγαπά την Τουρκία και την τουρκική κοινότητα στο Βέλγιο.






βρε τον frit!!!.τον λαδωνει ο τουρκος, οπως αλλωστε και τους λοιπους ευρεμπορους συνομωτες »κωφαλαλους» »συμμαχους»