Βατικανό: Επιτροπή μπλόκαρε την χειροτονία γυναικών ως διακόνων, ζητώντας νέα μελέτη

Κοινοποίηση:
VATIKANO

Ένα υψηλόβαθμο όργανο του Βατικανού αποφάσισε, με ψήφους 7 προς 1, να απορρίψει προς το παρόν το ενδεχόμενο οι γυναίκες να μπορούν να υπηρετήσουν ως διάκονοι στην Καθολική Εκκλησία. Η έκθεση, η οποία παραδόθηκε στον Πάπα Λέοντα και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αναφέρει ότι η ιστορική και θεολογική έρευνα «δεν επιτρέπει επί του παρόντος» ένα τέτοιο άνοιγμα, παρότι προτείνεται να συνεχιστεί η μελέτη του θέματος.

Η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα χειροτονίας γυναικών ως διακόνων — αξίωμα το οποίο επιτρέπει την τέλεση βαπτίσεων, γάμων και εξοδίων ακολουθιών, αλλά όχι τη θεία λειτουργία — απασχολεί την Εκκλησία εδώ και χρόνια. Το αξίωμα θεωρούνταν για αιώνες προπαρασκευαστικό στάδιο για την ιεροσύνη, αλλά αναβαθμίστηκε σε μόνιμη διακονία για έγγαμους άνδρες μετά τις μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 1960.

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε το 2016, όταν ο εκλιπών Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε το αίτημα της διεθνούς ένωσης Καθολικών μοναχών να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα. Δύο επιτροπές συστάθηκαν έκτοτε, με τα πρακτικά τους να παραμένουν μυστικά — έως τώρα, που για πρώτη φορά δημοσιοποιείται μέρος των πορισμάτων.

Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση δέχθηκε κριτική από θεολόγους και οργανώσεις που υποστηρίζουν μεγαλύτερο ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία. Η Αμερικανίδα ακαδημαϊκός Φίλις Ζαγκάνο, μέλος της πρώτης επιτροπής, κατηγόρησε το κείμενο ότι παρουσιάζει το θέμα «με προκατάληψη», επιλέγοντας αποσπασματικές αναφορές από παλαιότερες μελέτες. Αντιδράσεις ήρθαν επίσης από ομάδες μεταρρύθμισης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που κάνουν λόγο για «αβάσιμη» θεολογικά και ποιμαντικά απόφαση.

Παρά την αρνητική εισήγηση για γυναίκες διακόνους, η επιτροπή υπογράμμισε ότι η Εκκλησία πρέπει να βρει τρόπους να διευρύνει την πρόσβαση των γυναικών στη διακονία, χωρίς όμως να προσδιορίζει συγκεκριμένα αξιώματα. Το ζήτημα παραμένει πλέον στα χέρια του Πάπα Λέοντα, ο οποίος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια.

Οι υποστηρικτές της αλλαγής επικαλούνται στοιχεία από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μνεία της διακόνισσας Φοίβης στην επιστολή του αποστόλου Παύλου — μια ιστορική αναφορά που συνεχίζει να τροφοδοτεί τη συζήτηση για τον ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία σήμερα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response