Το Υπουργείο Ηλεκτρισμού του Ιράκ ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή λειτουργίας του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας την Τετάρτη, με κάθε κυβερνείο της χώρας να χάνει την ηλεκτρική ενέργεια, αφού όλες οι γραμμές μεταφοράς και οι σταθμοί παραγωγής τέθηκαν εκτός λειτουργίας ταυτόχρονα, σύμφωνα με το υπουργείο.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είχε διακοπεί εντελώς, αν και η αιτία της διακοπής του δικτύου παρέμεινε ασαφής εν μέσω της ταχέως κλιμακούμενης περιφερειακής σύγκρουσης.
Η διακοπή ρεύματος επιδεινώνει μια ήδη καταστροφική εβδομάδα για το Ιράκ, καθώς η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στα διασταυρούμενα πυρά της στρατιωτικής εκστρατείας ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν και των αντιποίνων από την Τεχεράνη και τις συμμαχικές της πολιτοφυλακές.
Νέες εκρήξεις ακούστηκαν στην βόρεια πόλη Ερμπίλ την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν επί τόπου. Φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Saraya Awliya al-Dam (Ταξιαρχίες Φύλακες του Αίματος), ανέλαβαν την ευθύνη για πρόσφατες επιθέσεις κοντά στην Ερμπίλ, στη βάση Al-Harir, καθώς και στην αμερικανική βάση Victoria στη Βαγδάτη.
Αμέσως μετά τη διακοπή ρεύματος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη εξέδωσε επείγουσα οδηγία την Τετάρτη, καλώντας τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς καθυστέρηση. «Οι Αμερικανοί πολίτες στο Ιράκ ενθαρρύνονται έντονα να αναχωρήσουν μόλις μπορέσουν με ασφάλεια και να καταφύγουν σε καταφύγιο μέχρι να καταστούν οι συνθήκες ασφαλείς για την αναχώρηση», ανέφερε η πρεσβεία στο X. «Εάν είναι ασφαλές να το πράξουν, οι Αμερικανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράκ τώρα».
Το Υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη ενημερώσει την ταξιδιωτική του συμβουλή για το Ιράκ στις 2 Μαρτίου, ώστε να αντικατοπτρίζει ότι οι μη επείγοντες υπάλληλοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχαν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, με το επίπεδο συμβουλευτικής του Ιράκ να παραμένει στο πιο αυστηρό του επίπεδο, Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε.
⚡️ Total blackout in Iraq
Electricity has gone out across the entire country, according to Iraq’s Ministry of Electricity. pic.twitter.com/A4t9rmYGMS
— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2026





