Τι έχουν τα ινδικά Rafale που δεν έχουν τα ελληνικά και πώς θα μπορούσαν να τα αποκτήσουν

Κοινοποίηση:
RAFALE

Την στιγμή που διφορούμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το αν η Ινδία έχασε πράγματι ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale, το οποίο φέρεται να καταρρίφθηκε από το Πακιστάν, ενδιαφέρον έχει η δυναμική των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, μοντέλα των οποίων έχει πάρει και η Ελλάδα.

Κάτοικοι του χωριού Aklian Kalan, στο Πουντζάμπ, φωτογράφησαν τμήματα ενός γαλλικού πυραύλου MICA που ήταν ακόμα συνδεδεμένος με τον εκτοξευτή του, μόλις 20 χιλιόμετρα από την Μπαθίντα, εκεί που είναι η έδρα για τις μοίρες No. 17 Rafale & No. 380 NETRA.

Τα ινδικά και τα ελληνικά Rafale

Πέραν της σύγκρουσης Ινδίας και Πακιστάν και της επιβεβαίωσης ή μη της παραπάνω πληροφορίας, ενδιαφέρον έχει μια σύγκριση των ελληνικών Rafale με τα ινδικά. Εν μέσω της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Γαλλίας, ινδικά τεχνολογικά εξαρτήματα ενδέχεται να έχουν ενσωματωθεί στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Dassault Aviation που παραδόθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα.

 Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Sunday Guardian, αυτό αποτελεί πιθανό ορόσημο για τον αυξανόμενο ρόλο της Ινδίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας και ένα βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής της σε σημαντικό εξαγωγέα αμυντικού εξοπλισμού την επόμενη δεκαετία, όπως προβλέπεται.

Μέχρι στιγμής, ούτε η Dassault ούτε το ινδικό Υπουργείο Άμυνας έχουν επιβεβαιώσει επίσημα την ενσωμάτωση αυτή, η οποία αναδύεται εν μέσω της διευρυνόμενης συνεργασίας μεταξύ Νέου Δελχί και Παρισιού μιας σχέσης που έχει αναπτυχθεί υπό την πρωθυπουργία του Ναρέντρα Μόντι από το 2014.

Η εφημερίδα Sunday Guardian επικοινώνησε με την Dassault για να ζητήσει σχόλια σχετικά με αυτές τις εξελίξεις, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

 Σύμφωνα με τα τελευταία έγγραφα της εταιρείας, η Ελλάδα αγόρασε 24 αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία — 18 παραδόθηκαν μεταξύ 2021 και 2023, ενώ τα τελευταία έξι θα παραδοθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.
 Οι αμυντικές σχέσεις της Ινδίας με τη Γαλλία έχουν αποκτήσει δυναμική με συμφωνίες υψηλού προφίλ, όπως η αγορά 36 αεροσκαφών Rafale για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) το 2016, τα οποία παραδόθηκαν πλήρως έως το 2022, και η επικείμενη συμφωνία ύψους 60.000 ρουπίων για 26 αεροσκάφη Rafale Marine για το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα μέσα του 2025.

Η κοινοπραξία της Dassault στην Ινδία, η «Dassault Reliance Aerospace Limited» (DRAL) με έδρα το Ναγκπούρ, ήδη παράγει εξαρτήματα όπως καλύμματα πιλοτηρίου και πόρτες για τα επιχειρησιακά αεροσκάφη Falcon, με δηλωμένα σχέδια επέκτασης στην παραγωγή εξαρτημάτων για τα Rafale.

Ομοίως, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πέρυσι τη δημιουργία μιας μονάδας συντήρησης, επισκευής και γενικής επισκευής (MRO) στο Νοϊντά για την υποστήριξη των στόλων Rafale και Mirage της Ινδίας.

 Η πιθανότητα να περιλαμβάνονται ινδικά τεχνολογικά εξαρτήματα στα αεροσκάφη που θα παραδοθούν στην Ελλάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροναυτική ηλεκτρονική, λογισμικό, δομικά μέρη ή ακόμη και προσαρμογές από συστήματα όπως ο πύραυλος Astra και το Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW), τα οποία έχουν ήδη ενσωματωθεί στα Rafale της IAF.

Αυτό θα συνάδει με τις προσπάθειες της Γαλλίας να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού της και με το όραμα «Make in India» της Ινδίας.

Το πρόσφατο έγγραφο που δημοσίευσε η Dassault

Το πρόσφατο έγγραφο που δημοσίευσε η Dassault υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που αντιμετώπισε το 2024, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για ινδικές εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με επίσημο δημόσιο έγγραφο που δημοσίευσε η γαλλική αμυντική εταιρεία, παραδόθηκαν 21 αεροσκάφη Rafale (14 στη Γαλλία, 7 για εξαγωγή), υπερβαίνοντας τον στόχο των 20 για το 2024.

 Το δημοσίευμα καταλήγει, σημειώνοντας ότι όλα τα 24 αεροσκάφη Rafale που παραγγέλθηκαν από την Ελλάδα παραδόθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των 18 που παραδόθηκαν το 2021 και έξι επιπλέον το 2024. Ο στόλος Rafale της Ελλάδας, που αποτελείται από 18 μονοθέσια Rafale EG και έξι διθέσια Rafale DG, ενισχύει την πολεμική αεροπορία της έναντι της περιφερειακής αντιπάλου της, της Τουρκίας, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα.

Τα προηγμένα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών —ραντάρ Thales AESA, σύστημα πολεμικών συστημάτων Spectra και πύραυλοι Meteor— θα μπορούσαν θεωρητικά να επωφεληθούν από τις βελτιώσεις της Ινδίας, ειδικά εάν η Dassault αξιοποιήσει τις δραστηριότητές της στην Ινδία για να καλύψει τη ζήτηση για εξαγωγές.

 Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μόντι στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2023, οι δύο χώρες σκιαγράφησαν έναν οδικό χάρτη μέχρι το 2047, τονίζοντας τη συν-ανάπτυξη κινητήρων τζετ (με τη Safran) και υποβρυχίων.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response