Θα πούμε το «τυρί… τυράκι», καθώς οι καταναλωτές αντικρίζουν τιμές απλησίαστες στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τις ανατιμήσεις να φτάνουν έως και 100% τα τελευταία τρία έτη!
Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει υποχωρήσει στη χώρα, αλλά οι τιμές των τυριών παραμένουν απλησίαστες, με τους καταναλωτές να καλούνται να δώσουν ακόμα και το μισό τους μεροκάματο για να αγοράσουν μισό κιλό γραβιέρα.
Οι τιμές έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, με ένα κιλό φέτα να αυξάνεται από 10,9 ευρώ το 2024 σε 12,2 ευρώ φέτος.
Η γραβιέρα ακρίβυνε κατά τέσσερα ευρώ μέσα σε ένα έτος, με τους καταναλωτές να αγοράζουν ένα κιλό με 19 ευρώ το 2025, σε αντίθεση με 15 ευρώ πέρυσι.
Σημαντικές ανατιμήσεις εντοπίζονται και σε άλλα τυριά:
Γκούντα: 7 ευρώ (2024) -> 8,5 ευρώ (2025)
Ένταμ: 8 ευρώ (2024) -> 9,5 ευρώ (2025)
Κασέρι: 14 ευρώ (2024) -> 19 ευρώ (2025)
Κεφαλογραβιέρα: 13,5 ευρώ (2024) -> 18 ευρώ (2025)
Οι καταναλωτές, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές, στρέφονται σε εισαγόμενα προϊόντα.
Η αύξηση στις τιμές των τυριών, που έχουν «εκτιναχθεί» έως και 100% την τελευταία τριετία, οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, η οποία προκαλείται από το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, τη δημογραφική γήρανση, τη μείωση των εθνικών επιδοτήσεων (κατά 16% το 2025), και τη καθυστέρηση των κοινοτικών αποζημιώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.