Σημαντική ανάπτυξη καταγράφει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης OnlyFans, η οποία βασίζεται κυρίως στην πώληση ερωτικού περιεχομένου, παρά τα ηθικά και νομικά εμπόδια που συνεχώς προκύπτουν παγκοσμίως.
Με περισσότερους από 4 εκατομμύρια «δημιουργούς περιεχομένου» και πάνω από 300 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως, το OnlyFans έχει εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά προσοδοφόρα πλατφόρμα.
Οι δημιουργοί πωλούν φωτογραφίες, βίντεο και εξατομικευμένες συνομιλίες, ενώ η εταιρεία παρακρατεί προμήθεια 20% επί των εσόδων τους.
Το 2023, η πλατφόρμα κατέγραψε έσοδα 1,3 δισ. δολ., αξιοποιώντας ένα μοντέλο που ουσιαστικά εμπορευματοποιεί την κατανάλωση πορνογραφίας.
Ωστόσο, το OnlyFans βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπο με ένα σοβαρό νομικό εμπόδιο σε μια χώρα που ελάχιστοι θα περίμεναν: τη Σουηδία.
Παρότι η Σουηδία ήταν η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε πλήρως την πορνογραφία το 1971, η στάση της απέναντι στην πορνεία υπήρξε πολύ πιο αυστηρή.
Από το 1999, η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών είναι ποινικό αδίκημα, αν και η πώλησή τους παραμένει νόμιμη, στοχεύοντας στην προστασία ευάλωτων γυναικών από ποινικές συνέπειες.
Πλέον, η πολιτική αυτή επεκτείνεται και στον ψηφιακό χώρο.
Από την 1η Ιουλίου 2025, οι Σουηδοί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως ενός έτους εάν πληρώνουν για διαδικτυακές σεξουαλικές υπηρεσίες, όπως sexting ή βίντεο κατ’ απαίτηση.
Παράλληλα, η νέα νομοθεσία ποινικοποιεί και την προώθηση ή το οικονομικό όφελος τρίτων από τέτοιες υπηρεσίες, γεγονός που ανάγκασε το OnlyFans να αποσυρθεί από τη σουηδική αγορά.
Η κίνηση αυτή εγκρίθηκε με ευρεία διακομματική συναίνεση.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Gunnar Strommer, «η ιδέα είναι ότι όποιος αγοράζει σεξουαλικές πράξεις, έστω και εξ αποστάσεως, θα πρέπει να τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο όπως και εκείνοι που αγοράζουν σεξουαλικές πράξεις με φυσική επαφή».
Οι ΗΠΑ και οι νέες πιέσεις για ρύθμιση
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νομοθεσία παραμένει αυστηρότερη όσον αφορά την πορνεία διά ζώσης, η οποία απαγορεύεται σχεδόν παντού εκτός από ορισμένες περιοχές στη Νεβάδα.
Ωστόσο, η δραστηριότητα του OnlyFans είναι νόμιμη και στις 50 πολιτείες, επιτρέποντας στην εταιρεία Fenix International Limited, με έδρα το Λονδίνο, να κερδίζει από εκατομμύρια σεξομηνύματα και live βίντεο συνομιλίες.
Παρ’ όλα αυτά, στις ΗΠΑ αυξάνεται η πίεση από νομοθέτες και από τα δύο κόμματα, που ανησυχούν για τον ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών στην ενίσχυση του trafficking και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Ann Wagner δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Αμερικανοί πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω του OnlyFans.
Το Κογκρέσο και οι ομοσπονδιακές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα».
Η Wagner είχε συντάξει το 2018 τον νόμο FOSTA-SESTA, τον οποίο υπέγραψε τότε ο Donald Trump, παρέχοντας μεγαλύτερες εξουσίες σε ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς εισαγγελείς να διώκουν ιστοσελίδες που διευκολύνουν την πώληση σεξουαλικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, ο νόμος επικεντρώνεται κυρίως στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και όχι στην πλήρη απαγόρευση της εικονικής πορνείας, όπως συμβαίνει με τον σουηδικό νόμο.
Με την επάνοδο Trump στον Λευκό Οίκο, πολιτικοί σαν την Wagner δηλώνουν έτοιμοι να πιέσουν για αυστηρότερες ρυθμίσεις.
Αν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν το σουηδικό μοντέλο, οι επιπτώσεις στο OnlyFans θα ήταν δραματικές.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σχεδόν το 25% των δημιουργών περιεχομένου στην πλατφόρμα είναι Αμερικανίδες, ενώ περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αντιδράσεις και οι κοινωνικές διαστάσεις
Πολλοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ υποστηρίζουν ότι η ποινικοποίηση της διαδικτυακής πορνείας είναι παράλογη, καθώς το μοναδικό που θα πετύχει είναι να οδηγήσει περισσότερες γυναίκες σε πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα εργασίας στον δρόμο ή στα παράνομα κυκλώματα.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι η νομιμοποίηση της πορνείας προσφέρει στους εργαζόμενους καλύτερη πρόσβαση σε νομική προστασία και υγειονομική περίθαλψη, ενώ βοηθά τις αρχές να διαχωρίζουν την εθελοντική εργασία από την καταναγκαστική εκμετάλλευση.
Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να συμφωνούν με αυτή την άποψη.
Το Βέλγιο, για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2023 αναγνώρισε επίσημα δικαιώματα εργασίας στους εργαζόμενους του σεξ, προσφέροντάς τους άδειες ασθενείας, επιδόματα μητρότητας και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν πλέον να εγκαταλείψουν τον χώρο των οίκων ανοχής και να εργάζονται από το σπίτι μέσω διαδικτύου.
Όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων, η OnlyFans υποστηρίζει ότι έχει επενδύσει σημαντικά σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και συστήματα επαλήθευσης ταυτότητας για να διασφαλίζει ότι στην πλατφόρμα δραστηριοποιούνται μόνο ενήλικες με συναίνεση.
Αν και η εταιρεία έχει αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες από πολλές άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή πορνογραφικούς ιστότοπους, περιστασιακά εξακολουθούν να καταγράφονται καταγγελίες για περιπτώσεις κακοποίησης και trafficking.
Οι επόμενες κινήσεις
Η συζήτηση γύρω από τη νομιμότητα και τη ρύθμιση της διαδικτυακής πορνογραφίας παραμένει εξαιρετικά έντονη σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Κάποιοι θεωρούν τη Σουηδία πρότυπο, πιστεύοντας ότι η απαγόρευση της ψηφιακής πορνείας θα μειώσει τη ζήτηση και, κατ’ επέκταση, την εμπορία ανθρώπων.
Άλλοι φοβούνται ότι οι απαγορεύσεις θα σπρώξουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους του σεξ στη σκιά, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε εκμετάλλευση και βία.
Την ίδια στιγμή, το OnlyFans φέρεται να βρίσκεται προς πώληση με εκτιμώμενη αξία γύρω στα 8 δισ. δολάρια, ενώ οι ιδιοκτήτες του ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν θα αντιγράψουν τη σουηδική γραμμή πλεύσης.
Εξάλλου, το μέλλον της πλατφόρμας – και των τεράστιων κερδών της – εξαρτάται από το κατά πόσο θα διατηρηθεί νόμιμη η ψηφιακή πορνογραφία στις μεγάλες αγορές.
Η OnlyFans βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι. Αν η διεθνής τάση στραφεί προς τη σκανδιναβική αυστηρότητα, οι συνέπειες για τη βιομηχανία θα είναι καθοριστικές, με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και νομικές προεκτάσεις.