Το κίνημα, με την ονομασία «Χράερ Μπασάν» (Hra’er Bashan) [Ελεύθερες Γυναίκες της Μπασάν], επιδιώκει την ενδυνάμωση των γυναικών και την αναβάθμιση του ρόλου τους στη δημόσια ζωή.
Η Μαράμ αλ-Καντμάνι (Maram al-Qadmani), διευθύντρια δημοσίων σχέσεων και συντονισμού του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο North Press ότι η κύρια αποστολή του είναι «να ενδυναμώσει τις γυναίκες να συμμετέχουν σε όλους τους τομείς της ζωής, ενώ παράλληλα θέτει ως προτεραιότητα την υπόθεση των απαχθέντων γυναικών, μέσω της επικοινωνίας με τις αρμόδιες Αρχές και της καταγραφής των παραβιάσεων που διαπράττονται κατά των γυναικών στην περιοχή Μπασάν [μια περιοχή που βρίσκεται στη Συρία και την Ιορδανία και κατοικείται από την κοινότητα των Δρούζων]».

Πρόσθεσε ότι το κίνημα δεσμεύεται επίσης να «υποστηρίξει τις γυναίκες μετά την απελευθέρωσή τους και να τους επιτρέψει να λάβουν μέρος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».
Η Αλ-Καντμάνι τόνισε ότι το «Χράερ Μπασάν» είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που γεννήθηκε από «τη δυστυχία των γυναικών του βουνού [περιοχή Μπασάν], λόγω των παραβιάσεων, των εξαφανίσεων και των αδικιών που έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες».

Το κίνημα θεωρείται η πρώτη γυναικεία οργάνωση του είδους της που ιδρύεται στη Σουέιντα, ιδίως μετά τα βίαια γεγονότα που συγκλόνισαν την επαρχία τον περασμένο Ιούλιο.
Στόχος του είναι «η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και η απόρριψη όλων των μορφών βίας και δίωξης», σύμφωνα με την Αλ-Καντμάνι.

Η Μπουθάινα Τζουγκάμι (Buthaina Jughami), μέλος του κινήματος, δήλωσε στο North Press ότι τα αιτήματά τους επικεντρώνονται στο «να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια του βουνού, να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες σε όλους τους τομείς και να διασφαλίσουμε την επιστροφή των απαχθέντων και των γυναικών που εξαφανίστηκαν με τη βία».