Συνεχίζει να «τρέμει» η Κωνσταντινούπολη: Πάνω από 127 μετασεισμοί μετά την ισχυρή δόνηση των 6,2 Ρίχτερ

Κοινοποίηση:
ΠΟΛΙ

Από 127 είναι οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη μετά την ισχυρή δόνηση των 6,2 Ρίχτερ που καταγράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/4) 60 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης, και πιο συγκεκριμένα στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Όπως έγινε γνωστό, κατέρρευσε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τραυματίστηκαν 236 άνθρωποι, οι οποίοι προσπάθησαν να «διαφύγουν» του σεισμού πέφτοντας από πολύ μεγάλο ύψος.

Το σενάριο των 7 Ρίχτερ

Στην προκαταρκτική του έρευνα, το τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι ο σεισμός σχετίζεται με μέρος μόνο των ρηγμάτων (το δυτικό) στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και συστήνει την προσοχή και την επαγρύπνηση.

Οι Τούρκοι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερους σεισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Μουράτ Ουτοκσού που μίλησε στη Hurriyet κάνει λόγο για δόνηση που είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη καθώς συσσωρεύεται εδώ και πολλά χρόνια δυναμικό που κάποτε θα «ξεσπάσει».

Συνδέει ακόμη τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ετών με τον μεγάλο σεισμό του 1999, στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Τονίζει πάντως ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί αυτός ο μεγάλος σεισμός.

Υπενθυμίζεται πως πρόβλεψη για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο Τούρκος σεισμολόγος δρ Νατσί Γκορούρ.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Γκορούρ προειδοποίησε τους κατοίκους και τις Αρχές να πάρουν έγκαιρα μέτρα καθώς όπως ανέφερε δεν θεωρεί πως ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός.

«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο-πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά» είχε πει ο καθηγητής, ο οποίος επανήλθε στην πλατφόρμα Χ με μια τρομακτική πρόβλεψη για σεισμό μεγαλύτερο από 7 Ρίχτερ.

«Υπάρχουν πολλοί σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα Kumburgaz στη θάλασσα του Μαρμαρά. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυτοί αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7», έγραψε σε ανάρτησή του.

Τι έγινε το 1999

Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.

Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.

Η Πόλη ζει με τον φόβο ενός «Μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.

Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response