Στην Τουρκία ο πάπας Λέων: Η άφιξη και οι συναντήσεις με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο

Κοινοποίηση:
papas

Στην Άγκυρα έφτασε λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 27.11.2025, ο πάπας Λέων, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τουρκία και στον Λίβανο.

Από την Άγκυρα, όπου ο πάπας Λέων θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα παρίσταται κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου προέδρου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο πάπας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό του πάπα Λέοντα μετά την ενθρόνισή του, με τον ποντίφικα να ταξιδεύει στην Τουρκία και έπειτα στον Λίβανο.

Στην Τουρκία, ο πάπας Λέων θα συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πνευματικό ηγέτη των 260 εκατομμυρίων Ορθόδοξων χριστιανών παγκοσμίως.

Οι δύο τους θα τιμήσουν την 1.700ή επέτειο μιας σημαντικής εκκλησιαστικής συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, που σήμερα ονομάζεται Ιζνίκ.

Πρόκειται για μία ιστορική συνάντηση, που συντελείται στο πλαίσιο ενός θεολογικού διαλόγου και των καλών σχέσεων που διατηρούν οι δυο Εκκλησίες.

Ο ποντίφικας θα συναντηθεί επίσης με τον Ερντογάν, τον πρόεδρο της Τουρκίας, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, θα επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη και θα τελέσει καθολική θεία λειτουργία στην Αρένα Volkswagen της Κωνσταντινούπολης.

Στον Λίβανο, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζόζεφ Αούν, θα φιλοξενήσει μια διαθρησκειακή συνάντηση και θα προεξάρχει υπαίθριας θείας λειτουργίας στη θαλάσσια πρόσοψη της Βηρυτού.

Ο πάπας θα προσευχηθεί επίσης στο σημείο της έκρηξης του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 200 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response