Ο Σουηδός υπουργός Εργασίας και Ενσωμάτωσης, Ματς Πέρσον, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εξετάσει εις βάθος το φαινόμενο της ισλαμιστικής διείσδυσης στη Σουηδία, κάνοντας ρητή αναφορά στην πρόσφατη γαλλική έκθεση για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σουηδία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με αυτές της Γαλλίας, ιδίως στο πεδίο της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της αντιμετώπισης παράλληλων κοινωνικών δομών.
«Η Σουηδία αναφέρεται στη γαλλική έκθεση και μοιράζεται με πολλούς τρόπους παρόμοιες προκλήσεις στο θέμα της ενσωμάτωσης και της αντιμετώπισης των παράλληλων δομών που απειλούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία», δήλωσε ο Πέρσον σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Δημιουργία ομάδας ειδικών
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει ομάδα Σουηδών ειδικών, προκειμένου να σχηματίσει σαφή εικόνα για την έκταση και τις μορφές της ισλαμιστικής επιρροής στη χώρα.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη δημοσιοποίηση έκθεσης στη Γαλλία, η οποία παρουσιάστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Άμυνας και περιγράφει μια σταδιακή και οργανωμένη διείσδυση του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων σε τοπικό και κοινοτικό επίπεδο, με σκοπό την επιρροή στη δημόσια πολιτική.
Η απειλή στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες
Η γαλλική έκθεση χαρακτηρίζει την τακτική αυτή ως “διείσδυση από τα κάτω” και προειδοποιεί ότι συνιστά απειλή για την εθνική συνοχή. Τονίζει ότι το σχέδιο των Αδελφών Μουσουλμάνων περιλαμβάνει μακροχρόνια προσπάθεια για αλλαγή κανονισμών, με ιδιαίτερη έμφαση στην υπονόμευση της κοσμικότητας του κράτους και των αρχών της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η Γαλλία, όπου ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας είναι θεσμικός από το 1905, αντιμετωπίζει ήδη εντεινόμενες συζητήσεις για την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι σε τέτοιου είδους εξελίξεις.
Ένα διεθνές δίκτυο με απαγορεύσεις σε αρκετές χώρες
Το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, που ιδρύθηκε το 1928 στην Αίγυπτο, πρεσβεύει έναν συντηρητικό πολιτικό Ισλαμισμό και έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών κρατών. Έχει απαγορευτεί σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και, πιο πρόσφατα, η Ιορδανία.
Η σουηδική πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση ιδεολογιών που δομούν παράλληλες κοινωνίες και έρχονται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά και θεσμικά θεμέλια των δυτικών κρατών.