Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, στις 7 Μαΐου, καταδίκασαν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή κατάργηση του ρωσικού αερίου και άλλων ενεργειακών εισαγωγών, εμβαθύνοντας το χάσμα με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις σχέσεις με τη Μόσχα.
Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ είχε δηλώσει στις 6 Μαΐου ότι θα προτείνει νομικά μέτρα τον επόμενο μήνα για την κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2027.
Τα σχέδια αγγίζουν επίσης το πετρέλαιο και περιλαμβάνουν εμπορικά μέτρα που στοχεύουν σε ρωσικό εμπλουτισμένο ουράνιο για πυρηνική ενέργεια, που θα συνιστούν φόρο ή τέλη στις εισαγωγές.
Η κίνηση αποτελεί μέρος της δέσμευσης της ΕΕ να τερματίσει τις δεκαετίες ενεργειακές σχέσεις της με τον πρώην κορυφαίο προμηθευτή αερίου Ρωσία, μετά την πλήρη κλίμακα εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι, σέβεται τις προσπάθειες μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες αλλά οι προτάσεις της Επιτροπής θα βλάψουν την ΕΕ, αυξάνοντας τις τιμές στην περιοχή και πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά της.
«Αυτό είναι οικονομική αυτοκτονία! Να φτάσουμε στο σημείο όπου να σταματήσει καθε συναλλαγή, απλώς γιατί κτίζεται κάποιο νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα ανάμεσα στον Δυτικό κόσμο και τη Ρωσία» δήλωσε ο Φίτσο.
Η Σλοβακία θα εργαστεί για αλλαγές στη διαδικασία της νομοθεσίας, είπε.
Ο Σλοβάκος εισαγωγέας αερίου SPP δήλωσε με ανακοίνωση ότι, τα μέτρα θα μπορούσαν «να έχουν σημαντικά αρνητική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα του επιχειρηματικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σίγιαρτο δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι, το σχέδιο της ΕΕ για την ρωσική ενέργεια ήταν «απαράδεκτο» και ότι η Βουδαπέστη «θα λάβει τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα» κατά του σχεδίου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Θα πολεμήσουμε και θα αμφισβητήσουμε αυτή την απόφαση,» δήλωσε ο Σίγιαρτο.
Οι νομικές προτάσεις της Επιτροπής που πρόκειται να γίνουν τον Ιούνιο θα απαιτούν έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απλή πλειοψηφία κρατών-μελών, πράγμα που σημαίνει ότι μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να μπλοκάρουν τα σχέδια.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία λαμβάνουν ρωσικές προμήθειες αερίου και πετρελαίου και έχουν διαφωνήσει με την Ουκρανία για την απόφασή της στο τέλος του περασμένου έτους, να σταματήσει τις ροές αερίου από την ανατολή μέσω της επικράτειάς της.
Περίπου το 19% του αερίου στην Ευρώπη εξακολουθεί να προέρχεται από τη Ρωσία μέσω του αγωγού TurkStream και αποστολών LNG, μειωμένο από περίπου 45% πριν το 2022.
Το υπουργείο της Σλοβακίας αναφέρει ότι 10 από τα 27 κράτη της ΕΕ εισήγαγαν ρωσικό αέριο πέρυσι.
Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αλλά όχι στο αέριο λόγω της αντίθεσης από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Οι χώρες αυτές λαμβάνουν προμήθειες μέσω αγωγού και διατηρούν στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.