Μελέτη για τα δαγκώματα σκύλων στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 2023 σημειώθηκαν συνολικά 2.820 περιστατικά που αναζήτησαν ιατρική φροντίδα σε δημόσια νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 2023 τα δαγκώματα από σκύλους αντιστοιχούσαν σε 26,9 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους.
Η συχνότητα ανά γεωγραφική περιφέρεια της χώρας κυμάνθηκε από 3 έως 73 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους για το έτος της μελέτης.
Τα πιο πολλά περιστατικά συνέβησαν τον Απρίλιο και περιόδους καλοκαιρίας, ενώ τα λιγότερα τον Οκτώβριο.
Στο 63% των περιστατικών καταγράφηκε ένα μόνο δάγκωμα, ενώ το 51% των τραυμάτων εντοπίστηκε στα κάτω άκρα.
Αιμορραγία παρατηρήθηκε στο 75% των περιστατικών, ενώ στα υπόλοιπα δεν σημειώθηκε εκροή αίματος.






Σκύλος δεν είναι «Παιχνιδάκι» ούτε «συσκευή» η οποία λειτουργεί όταν κάνουμε κέφι, απενεργοποιείται όταν δεν «ευκαιρούμε». Ο Σκύλος αναπτύσει αλληλεξάρτηση με τον Άνθρωπο τον οποίο «παρακολουθει» 24 ώρες και αναπτύσει αλληλεπίδραση με τον ίδιο, τις συνήθειες και τις αλληλεπιδράσεις του. Ας γνωρίζει κανείς ότι όταν οι Αρχαίοι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την Πόλη τους για να σωθούν, οι Σκύλοι τους, κατεγράφη, τους ακολούθησαν και κολύμπησαν μέχρι την Αίγινα για να μην τους αποχωρισθούν. Ράτσες έχουν διαφορετικά Χαρακτηριστικά. Κάθε Σκύλος την δική του Προσωπικότητα, Αλληλεπιδράσεις, φόβους και Επιθυμίες. Όταν αυτά παραβιάζονται ακόμη και με καλές προθέσεις, οι αντιδράσεις ανασφάλειας εκδηλώνονται με «ΕΠΙΘΕΤΙΚΌΤΗΤΑ» Ο «Οξύνους και ανώτερος» Άνθρωπος οφείλει να συμπεριφέρεται αναλόγως. Άλλως θα αντιμετωίσει την ενστικτώδη αυτοάμυνα.