Σχέδιο για πρόωρες κάλπες – Στο παρασκήνιο η επανυποψηφιότητα Ερντογάν

Κοινοποίηση:
anket erdogan

Σενάρια για πρόωρες εκλογές με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για νέα υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φουντώνουν στην Άγκυρα. Όπως αποκαλύπτει ο αναλυτής Μουράτ Γετκίν, κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ επιβεβαιώνουν πλέον ανοιχτά ότι επιδιώκεται απόφαση της Βουλής για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Αχμέτ Μπουγιουκγκιουμούς δήλωσε ξεκάθαρα: «Πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρός μας πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος, να κερδίσει και να συνεχίσει να υπηρετεί το έθνος. Απαιτούνται 360 ψήφοι στη Βουλή για πρόωρες εκλογές».

Ο αριθμός-κλειδί: 360

Η Λαϊκή Συμμαχία ΑΚΡ–ΜΗΡ διαθέτει 322 έδρες (275 το ΑΚΡ και 47 το ΜΗΡ). Με τη στήριξη μικρότερων κομμάτων φτάνει τις 337. Συνεπώς, λείπουν 23 ψήφοι για το κρίσιμο όριο των 360 που θα επιτρέψει πρόωρες εκλογές και κατ’ επέκταση νέα υποψηφιότητα Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Γετκίν, έχουν ήδη ξεκινήσει άτυπες διεργασίες για μετακινήσεις βουλευτών, με το βλέμμα στραμμένο σε πρώην στελέχη του ΑΚΡ που σήμερα βρίσκονται σε κόμματα όπως το Μέλλον και το DEVA.

Το «κλειδί» το κουρδικό στοιχείο;

Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο στήριξης από το DEM, που διαθέτει 56 έδρες. Κατά τον αναλυτή, αν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στήριζε μια τέτοια κίνηση, τότε το DEM θα μπορούσε να υπερψηφίσει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν ότι, παρότι η διαδικασία «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία» έχει αμβλύνει αντι-ερντογανικά αντανακλαστικά σε μερίδα Κούρδων ψηφοφόρων, πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν ως πολιτικό σημείο αναφοράς τον φυλακισμένο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response