Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ πραγματοποίησε την πρώτη του αιφνιδιαστική επίσκεψη μετά την εκλογή του σε ένα ιερό νότια της Ρώμης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία και έχει ιδιαίτερη σημασία για το τάγμα των Αυγουστίνων, καθώς και για τον προκάτοχό του, Πάπα Λέοντα ΙΓ’.
Οι κάτοικοι της πόλης Τζενατσάνο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έξω από την κεντρική εκκλησία που φιλοξενεί το ιερό Madre del Buon Consiglio (Μητέρα της Καλής Συμβουλής), όταν ο Πάπας έφτασε και τους χαιρέτησε. Το ιερό αυτό, που διαχειρίζεται από μοναχούς του τάγματος των Αυγουστίνων, αποτελεί τόπο προσκυνήματος από τον 15ο αιώνα. Ο προηγούμενος Πάπας Λέων είχε αναδείξει το ιερό σε μικρή βασιλική και είχε επεκτείνει το παρακείμενο μοναστήρι στις αρχές του 20ού αιώνα.
Αφού προσευχήθηκε στην εκκλησία, ο Λέων χαιρέτισε τους κατοίκους της πόλης και τους είπε ότι έχουν ένα δώρο και μια ευθύνη που έχουν την Παναγία ανάμεσά τους. Έδωσε την ευλογία του και στη συνέχεια επέστρεψε στη θέση του συνοδηγού του αυτοκινήτου, ενός μαύρου Volkswagen.
Καθ’ οδόν προς το Βατικανό, σταμάτησε για να προσευχηθεί στον τάφο του Φραγκίσκου στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore (Σάντα Μαρία Ματζόρε).
Η έξοδος πραγματοποιήθηκε αφού ο Λέων προήδρευσε της πρώτης επίσημης ακρόασής του, με τους καρδιναλίους που τον εξέλεξαν Πάπα. Σε αυτήν ο Λέων αναφέρθηκε επανειλημμένα στον Φραγκίσκο και στη δήλωση αποστολής του ίδιου το 2013, καθιστώντας σαφή τη δέσμευση να γίνει η Καθολική Εκκλησία πιο περιεκτική και περιποιητική για τους πιστούς και μια εκκλησία που φροντίζει τους «μικρότερους και τους απορριφθέντες».
Ο Λέων, ο πρώτος Αμερικανός πάπας, είπε στους καρδιναλίους ότι είναι πλήρως προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις της Β’ Βατικανής Συνόδου, των συνόδων της δεκαετίας του 1960 που εκσυγχρόνισαν την εκκλησία.
Αναγνώρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, λέγοντας ότι θέτει προκλήσεις για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της εργασίας.
Associated Press