Σε τηλεοπτικό του μήνυμα το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεμπάζ Σερίφ, ανακοίνωσε μια σημαντική συμφωνία εκεχειρίας με την Ινδία, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση είναι «προς όφελος όλων».
Παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας, ο Σερίφ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιστορική νίκη» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το πακιστανικό έθνος έχει επιτύχει μια σημαντική νίκη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων και την περιοχή του Κασμίρ θα επιλυθούν στο μέλλον. Αυτή η εκεχειρία θεωρείται κρίσιμη για τη σταθερότητα στην περιοχή και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Είμαστε μια πολύ υπεύθυνη χώρα και το έχουμε δείξει αυτό. Θέλουμε ειρήνη, είμαστε ειρηνικό έθνος. Κάναμε αυτή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ήμασταν πολύ θετικοί σε αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έγινε «προς όφελος όλων».
Αλλά διαμήνυσε ότι «δεν θα καθόμαστε ειρηνικά μέχρι το Πακιστάν να πάρει πίσω τη χαμένη του ακεραιότητα και με τη χάρη του Θεού αυτή η στιγμή δεν είναι μακριά». Είπε ότι αν κάποιος αμφισβητήσει την ανεξαρτησία μας, το Πακιστάν «θα κάνει τα πάντα» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Στο μήνυμα του Σερίφ ευχαρίστησε πολλές χώρες για τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες. Τόνισε ότι όμως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπαιξε «καθοριστικό και πρωταρχικό ρόλο».
«Θέλω πραγματικά να πω «ευχαριστώ» στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έπαιξε πολύ βασικό και πρωταρχικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός. Είναι πραγματικά πολύ καλός μαζί μας», αναφέρει ο Σαρίφ. Εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη του Πακιστάν στην «αδελφή χώρα» Σαουδική Αραβία, στην Τουρκία, στο Κατάρ και την «ηγεσία και τις συμβουλές» από τη Βρετανία και τον ΟΗΕ.
Ο Σαρίφ είπε ακόμη ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στην Κίνα, η οποία, όπως λέει, «ήταν πάντα εκεί στις στιγμές που το Πακιστάν τη χρειαζόταν».
Παράλληλα κατηγόρησε την Ινδία για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, για την καταστροφή τζαμιών και τη δολοφονία αμάχων σε όλο το Πακιστάν. Παρά ταύτα, δεν αναφέρθηκε καθόλου στις καταγγελίες της Ινδίας ότι η χώρα του έσπασε την εκεχειρία.