Πέπε Μουχίκα: Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης δίνει μάχη με τον καρκίνο

Κοινοποίηση:
Former President Jose "Pepe" Mujica speaks while campaigning for the Broad Front candidate Yamandu Orsi, ahead of the presidential run-off, in San Bautista, Uruguay, Saturday, Nov. 16, 2024. (AP Photo/Matilde Campodonico)

Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, αντιμετωπίζει σοβαρές υγειονομικές προκλήσεις καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου σε προχωρημένο στάδιο.

 

Η σύζυγός του ανακοίνωσε ότι λαμβάνει παρηγορητική φροντίδα για την ανακούφιση από τον πόνο, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Η διάγνωση του καρκίνου έγινε γνωστή τον Μάιο του 2024 και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ασθένεια έχει προχωρήσει σημαντικά. Ο 89χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι μια εμβληματική μορφή της αριστεράς στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ότι το σώμα του δεν μπορεί πλέον να αντέξει τις απαιτητικές θεραπείες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάστασή του.

Ο καρκίνος του Χοσέ Μουχίκα βρίσκεται πλέον στο «τελικό στάδιο», δήλωσε η σύζυγός του και πρώην αντιπρόεδρος Λουσία Τοπολάνσκι σε συνέντευξή της στο Radio Sarandi που μεταδόθηκε σήμερα. Τόνισε πως κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να διασφαλίσει πως ο σύζυγός της θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του «όσο το δυνατόν καλύτερα».

Η απουσία του πρώην προέδρου της Ουρουγουάης (2010-2015) στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες η αριστερά διατήρησε την εξουσία στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο, ήταν αξιοσημείωτη. Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος Σαμαντού Όρσι απηύθυνε έκκληση για σεβασμό της ιδιωτικότητας του 89χρονου Μουχίκα.

Ο «φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου», όπως τον αποκαλούσαν, επειδή έδωσε σχεδόν όλον τον μισθό που λάμβανε ως αρχηγός του κράτους σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, ο Χοσέ Μουχίκα έκανε την Ουρουγουάη πρωτοπόρο στην υιοθέτηση προοδευτικών μέτρων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης (η πρώτη χώρα παγκοσμίως, το 2013). Ο πρώην αντάρτης βασανίστηκε και πέρασε 13 χρόνια στη φυλακή – τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-85). Εξελέγη βουλευτής, γερουσιαστής, διορίστηκε υπουργός και κατόπιν ανέλαβε την προεδρία της χώρας των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response