Παρεμβάσεις επιστημόνων στην εισαγγελική εντολή να «συλληφθούν» οι λύκοι στην Πάρνηθα

Κοινοποίηση:
L-768x516

Η πρόσφατη εντολή του Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων να απομακρυνθούν οι λύκοι από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα.

 

Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από αναφορές σχετικά με την αύξηση των θανάτων κόκκινων ελαφιών στην περιοχή, γεγονός που έχει εγείρει ανησυχίες για τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πληθυσμός των κόκκινων ελαφιών στην Πάρνηθα κυμαίνεται μεταξύ 200-300 ατόμων, ενώ οι λύκοι υπολογίζονται γύρω στους 50. Αυτή η επαναφορά των λύκων στην περιοχή είναι αποτέλεσμα διαρκών προσπαθειών προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Ο λύκος θεωρείται πανευρωπαϊκά προστατευόμενο είδος, καθώς κατέχει κρίσιμο ρόλο ως κορυφαίος θηρευτής στην τροφική πυραμίδα.

«Είναι επικίνδυνο να παίζουμε με είδη που είναι κορυφαίοι θηρευτές γιατί έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στο οικοσύστημα στο οποίο ζουν», τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικολογίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιώργος Κόκκορης.

Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές ,το 2007-2021-2023 κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της Πάρνηθας, υποβαθμίζοντας το οικοσύστημα Ο υπερπληθυσμός των φυτοφάγων ελαφιών λειτούργησε ανασχετικά στην φυσική αναγέννηση της περιοχής σύμφωνα με τους καθηγητές οικολογίας. Ο λύκος μπορεί να επιφέρει ισορροπία.

«Ο λύκος δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε ανθρώπους. Παράλληλα, έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός των ελαφιών και είχαν φτάσει στο σημείο να τους βάζουν και τροφή, επομένως ο λύκος έρχεται να ρυθμίσει την ισορροπία στο οικοσύστημα. Πρέπει να πάμε με επιστημονική τεκμηρίωση για να δούμε τι πρέπει να γίνει», τόνισε ο Καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος.

Οι μελέτες θα αποφανθούν αν πράγματι συντρέχει λόγος παρεμβάσεων. Η Δασική υπηρεσία και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι τα σωστά διαχειριστικά μέτρα για τον πληθυσμό των λύκων στην Πάρνηθα.

«Δεν θέλουμε ο λύκος να γίνει κατοικίδιο, αλλά θέλουμε να παίξει το ρόλο που παίζει στο οικοσύστημ.», είπε ο Συντονιστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», Σπύρος Ψαρούδας.

 

ΚΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΙΑΛΙΔΗΣ Ορειβάτης

« Από τοτε που πολλαπλασιαστήκαν λείπουν πολλά ελάφια από εδώ», δηλώνει από την πλευρά του ο ορειβάτης, Νίκος Καλιαλίδης και ο Γιάννης Χελής, υπεύθυνος καταφυγίου στην Πάρνηθα αναφέρει: «Ο λύκος βοηθάει ένα βουνό όταν έρχεται και μετά από 50 χρόνια επέστρεψε και στην Πάρνηθα, αλλά, όπως σε όλα, παν μέτρον άριστον».

Αν παρόλα αυτά μεταφερθεί ο πληθυσμός των λύκων οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε 1-2 χρόνια θα επιστρέψουν καθώς εκεί βρίσκεται ο φυσικός τους βιότοπος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response