Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων XIV, γνωστός ως Καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ πριν την εκλογή του, θεωρείται ότι έχει ήπιο και προσεκτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, δεν έχει διστάσει να εκφράσει τις απόψεις του για ευαίσθητα ζητήματα, όπως η διδασκαλία της ιδεολογίας φύλων (ΛΟΑΤΚΙ) στα σχολεία , η θανατική ποινή κ.ο.κ..
Ο 69χρονος από το Σικάγο έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις του μέσω κοινωνικών δικτύων, δημόσιων δηλώσεων και συνεντεύξεων με μέσα ενημέρωσης. Οι απόψεις του αντικατοπτρίζουν μια σύγχρονη προσέγγιση σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα.
Όπως και ο άμεσος προκάτοχός του, Φραγκίσκος, ο Λέων ΙΔ΄ πιστεύει ακράδαντα ότι οι πιστοί έχουν την ευθύνη να φροντίζουν τον πλανήτη. Ο τότε πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και νομάρχης της Επισκοπικής Δικαστηρίου υποστήριξε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ότι είναι καιρός να περάσουμε «από τα λόγια στις πράξεις» σχετικά με την «περιβαλλοντική κρίση».
«Η κυριαρχία επί της φύσης» δεν πρέπει να γίνει «τυραννική», τόνισε ο Πρέβοστ, υποστηρίζοντας ότι η σχέση της ανθρωπότητας με το περιβάλλον πρέπει να είναι μια «σχέση αμοιβαιότητας», σύμφωνα με το Vatican News.
Ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος έχει γίνει γνωστός για τη φράση του “Ποιος είμαι εγώ να κρίνω;” σχετικά με τους ομοφυλόφιλους και την επιθυμία του να ενσωματωθούν στην κοινωνία, ο Πάπας Λέων XIV φαίνεται να έχει μια πιο αυστηρή στάση.
Σε ομιλία του το 2012 προς τους επισκόπους, ο Καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης και την ποπ κουλτούρα ότι προάγουν “συμπάθεια για πεποιθήσεις και πρακτικές που είναι αντίθετες με το Ευαγγέλιο,” όπως ανέφερε η εφημερίδα New York Times.
Μεταξύ αυτών των “πεποιθήσεων και πρακτικών” που ανέφερε ο Πρέβοστ ήταν η “ομοφυλοφιλική ζωή” και οι “εναλλακτικές οικογένειες που αποτελούνται από ζευγάρια του ίδιου φύλου και τα υιοθετημένα παιδιά τους.”
Αυτή η προσέγγιση υποδηλώνει ότι ο Λέων XIV μπορεί να είναι λιγότερο ανοιχτός σε θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙι κοινότητα σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Συμπέρασμα Η εκλογή του Λέοντα XIV μπορεί να σηματοδοτήσει μια στροφή προς πιο παραδοσιακές αξίες εντός της Καθολικής Εκκλησίας, ιδιαίτερα σε ζητήματα που σχετίζονται με την οικογένεια και την κοινωνική αποδοχή
Ενώ ήταν επίσκοπος του Τσικλάγιο στο βορειοδυτικό Περού, ο Πρέβοστ αντιτάχθηκε σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία για την προώθηση των διδασκαλιών της ιδεολογίας του φύλου στα σχολεία. «Η προώθηση της ιδεολογίας του φύλου προκαλεί σύγχυση, επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει φύλα που δεν υπάρχουν», δήλωσε τότε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Θέση του Καρδινάλιου Πρέβοστ Ο Καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στις αμβλώσεις.
Το 2015, δημοσίευσε μια φωτογραφία από τη διαδήλωση March For Life στο Τσικλάγιο, καλώντας τους ακολούθους του να «υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή σε κάθε περίπτωση». Αυτή η δήλωση αποδεικνύει τη δέσμευσή του για την προώθηση της αξίας της ζωής από τη σύλληψη.
Επιπλέον, το 2017, ο Πρέβοστ αναδημοσίευσε ένα άρθρο από τον Καθολικό Ειδησεογραφικό Οργανισμό που ανέφερε τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Υόρκης, Καρδινάλιο Τίμοθυ Ντόλαν, ο οποίος καταδίκασε την άμβλωση κατά τη διάρκεια μιας Θείας Λειτουργίας πριν από τη διαδήλωση March For Life στην Ουάσινγκτον. Στην ομιλία του, ο Ντόλαν κάλεσε τους Καθολικούς να «ανακτήσουν την πίστη ότι η μήτρα της μητέρας είναι το πρωταρχικό ιερό, όπου ένα ανυπεράσπιστο, αθώο, ευαίσθητο και μικρό μωρό είναι ασφαλές, προστατευμένο και φροντισμένο». Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν τη συνεπή στάση του Πάπα Λέοντα XIV σχετικά με το θέμα της άμβλωσης και την επιθυμία του να ενισχύσει τις παραδοσιακές αξίες της Εκκλησίας
Ο Πρέβοστ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη θανατική ποινή, αντανακλώντας τη θέση της Καθολικής Εκκλησίας και τη δέσμευση του Φραγκίσκου να δει την πρακτική να καταργείται παγκοσμίως. «Ήρθε η ώρα να τερματιστεί η θανατική ποινή», έγραψε στις 5 Μαρτίου 2015, σε μια ανάρτηση στο X.
Ευθανασία
Το 2016, η Prevost αναδημοσίευσε ένα άρθρο του Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο οποίο πολίτες του Βελγίου, όπου η ευθανασία είναι νόμιμη, προέτρεπαν τους Καναδούς να μην υποστηρίξουν νομοθεσία που θα επέτρεπε τις υποβοηθούμενες αυτοκτονίες.
«»Μην το πάτε εκεί» – Οι Βέλγοι παρακαλούν τον Καναδά να μην ψηφίσει τον νόμο για την ευθανασία #Prolife», έγραφε το tweet που κοινοποίησε η Prevost.
Στο άρθρο, Βέλγοι γιατροί, δικηγόροι και μέλη οικογενειών των οποίων τα αγαπημένα τους πρόσωπα υπέστησαν ευθανασία υποστήριξαν ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απειλεί τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και θέτει σε κίνδυνο τη σχέση γιατρού-ασθενούς.
Δικαιώματα οπλοκατοχής
Τον Οκτώβριο του 2017, ο Prevost έκανε retweet σε ένα tweet που έκανε ο γερουσιαστής Chris Murphy (Δημοκρατικός από το Κονέκτικατ) για νέο έλεγχο των όπλων στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία 60 ατόμων από έναν ένοπλο στο Λας Βέγκας.
«Προς τους συναδέλφους μου: η δειλία σας να ενεργήσετε δεν μπορεί να συγκαλύπτεται από σκέψεις και προσευχές. Τίποτα από αυτά δεν τελειώνει αν δεν κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε», έγραψε ο Murphy στο tweet που κοινοποίησε ο νέος πάπας.
New York Post