Στα δικαστήρια βρίσκεται από την Τρίτη η Meta, καθώς 29 Πολιτείες των ΗΠΑ στρέφονται εναντίον της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ζητώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, αλλά και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πλατφορμών.
Η υπόθεση που εκδικάζεται στην Καλιφόρνια αφορά τον αντίκτυπο των social media στους ανηλίκους. Οι Πολιτείες υποστηρίζουν ότι εσωτερικές έρευνες της Meta είχαν καταγράψει κινδύνους από τη χρήση των υπηρεσιών της, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά η εταιρεία συνέχισε να προωθεί τα προϊόντα της στο νεανικό κοινό.
Οι δικηγόροι των Πολιτειών υποστηρίζουν ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Meta βασίζεται στο να κρατά τους χρήστες όσο το δυνατόν περισσότερο στις πλατφόρμες, συλλέγοντας παράλληλα τα δεδομένα τους.
Ιδιαίτερα βαριές είναι οι καταγγελίες που διατυπώνει ο γενικός εισαγγελέας του Κεντάκι, ο οποίος υποστηρίζει ότι η εταιρεία απέκρυψε όσα γνώριζε για τις επιπτώσεις των προϊόντων της στους νέους, επειδή η παραδοχή των προβλημάτων θα έβλαπτε τα οικονομικά της συμφέροντα.
Η Meta απορρίπτει τις κατηγορίες. Υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα των εσωτερικών ερευνών της έχουν παρουσιαστεί παραπλανητικά και αρνείται ότι οι πλατφόρμες της είναι εθιστικές.
Η δίκη αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό τεστ για το κατά πόσο οι αμερικανικές Αρχές μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζουν τα προϊόντα τους και απευθύνονται σε ανήλικους.





