Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ιλινόις, η καθημερινή κατανάλωση ενός φλιτζανιού οσπρίων, όπως τα ρεβίθια και τα μαύρα φασόλια, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιά και τον μεταβολισμό.
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο NUTRITION 2025 της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής και υποδεικνύουν ότι η προσθήκη φασολιών στη διατροφή μας μπορεί να αποτελέσει έναν απλό και οικονομικά προσιτό τρόπο για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Η μελέτη, η οποία διήρκεσε 12 εβδομάδες, περιλάμβανε 72 ενήλικες με προδιαβήτη, μία κατάσταση που συνδέεται συχνά με μεταβολικές διαταραχές και χρόνια ήπια φλεγμονή, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη κατανάλωνε καθημερινά ένα φλιτζάνι ρεβίθια, η δεύτερη μαύρα φασόλια και η τρίτη, η ομάδα ελέγχου, κατανάλωνε ρύζι.
Η ομάδα που κατανάλωνε ρεβίθια παρουσίασε αξιοσημείωτη μείωση στα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, με το μέσο όρο να πέφτει από 200,4 mg/dL σε 185,8 mg/dL στο τέλος της 12 εβδομάδων. Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μαύρα φασόλια ανέφεραν σημαντική μείωση στα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), μιας κυτταροκίνης που χρησιμεύει ως δείκτης φλεγμονής. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα της IL-6 μειώθηκαν από 2,57 σε 1,88 pg/mL κατά μέσο όρο.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ή στην ανοχή στη γλυκόζη. Αυτό υποδεικνύει ότι τα φασόλια επικεντρώνονται κυρίως στη ρύθμιση των λιπιδίων και της φλεγμονής, οι οποίες είναι κρίσιμοι δείκτες για την καρδιομεταβολική υγεία.
«Η μελέτη μας ανέδειξε τα οφέλη από την κατανάλωση φασολιών σε ενήλικες με προδιαβήτη αλλά είναι μια εξαιρετική επιλογή για όλους. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη σύσταση και λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος», δήλωσε η Morganne Smith, υποψήφια διδάκτωρ του ινστιτούτου. «Τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των διατροφικών οδηγιών, των κλινικών ιατρών ή των προγραμμάτων δημόσιας υγείας που επικεντρώνονται στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη».
Στην επόμενη φάση, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Indika Edirisinghe και την Δρ. Britt Burton-Freeman από το ίδιο ινστιτούτο, θα εξετάσει πώς η κατανάλωση των συγκεκριμένων οσπρίων επηρεάζει την υγεία του εντέρου, για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και της μεταβολικής υγείας.
Πρακτικές συμβουλές για την καθημερινή διατροφή μας
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η αντικατάσταση λιγότερο υγιεινών επιλογών με φασόλια -κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή κατεψυγμένα -είναι ένα καλό πρώτο βήμα για όποιον θέλει να τα εντάξει στη διατροφή του. Ωστόσο, συνιστούν προσοχή στα πρόσθετα συστατικά, όπως το αλάτι ή η ζάχαρη, ανάλογα με το προϊόν.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενσωματώσετε τα φασόλια στη διατροφή σας ως έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών», πρότεινε η Smith. «Μπορείτε να τα αναμείξετε για να προσθέσετε λίγο πάχος σε μια βάση σούπας, να τα προσθέσετε ως γαρνιτούρα για σαλάτα ή να τα συνδυάσετε με άλλους σπόρους όπως το ρύζι ή η κινόα».