Οι «Βίκινγκς» νικούν το σάκχαρο: Η σκανδιναβική διατροφή μειώνει δραστικά λίπος στο ήπαρ και διαβήτη

Κοινοποίηση:
diabiths

Παρότι η μεσογειακή διατροφή εξακολουθεί να θεωρείται σημείο αναφοράς για την υγεία, νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το σκανδιναβικό διατροφικό μοντέλο μπορεί να προσφέρει εξίσου σημαντικά, και σε ορισμένες περιπτώσεις ανώτερα, οφέλη για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, βελτιώνει ουσιαστικά τον γλυκαιμικό έλεγχο και μειώνει σημαντικά το λίπος στο ήπαρ.

Πώς σχεδιάστηκε η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 150 άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη, τα οποία χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και παρακολουθήθηκαν για ένα έτος. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν είτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, είτε την υγιεινή σκανδιναβική διατροφή, είτε μια δίαιτα βασισμένη στις επίσημες Σκανδιναβικές Διατροφικές Συστάσεις. Κοινός παρονομαστής και στις τρεις ομάδες ήταν ο περιορισμός του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, των γλυκών και των σακχαρούχων ποτών.

Η σκανδιναβική διατροφή, με έμφαση σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φυτικά έλαια, παρουσίασε τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα που ξεχώρισαν

Μετά από έναν χρόνο, οι συμμετέχοντες της συγκεκριμένης ομάδας εμφάνισαν μείωση άνω του 20% στο λίπος του ήπατος, σαφή βελτίωση του σακχάρου στο αίμα και συνολική αναβάθμιση του μεταβολικού τους προφίλ. Περισσότεροι από τους μισούς παρουσίασαν ακόμη και ύφεση της λιπώδους νόσου του ήπατος.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού Ulf Risérus, τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 όσο και για άτομα με λιπώδες ήπαρ.

Γιατί θεωρείται πιο αποτελεσματική

Σε σύγκριση με τις άλλες δίαιτες, η σκανδιναβική προσέγγιση οδήγησε σε καλύτερη μακροχρόνια ρύθμιση του σακχάρου, μεγαλύτερη μείωση του σωματικού βάρους, της φλεγμονής και της LDL χοληστερόλης, χωρίς αυστηρό περιορισμό θερμίδων.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Michael Fridén, τονίζει ότι οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος ακόμη και τρώγοντας ελεύθερα από τα προτεινόμενα τρόφιμα, στοιχείο που καθιστά τη διατροφή πιο ρεαλιστική και βιώσιμη σε βάθος χρόνου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η απώλεια βάρους εξηγούσε μόλις το 56% της μείωσης του λίπους στο ήπαρ, υποδεικνύοντας ότι η ποιότητα των τροφών παίζει καθοριστικό ρόλο, πέρα από τις θερμίδες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response