Τρώμε καθημερινά πολλά τρόφιμα που φαίνονται αθώα, αλλά μακροπρόθεσμα επιβαρύνουν την υγεία μας. Δεν προκαλούν άμεσα συμπτώματα, όμως υπονομεύουν τα εσωτερικά μας όργανα, αυξάνουν την κόπωση και επιταχύνουν τη γήρανση. Η διατροφολόγος Τζέσικα Φελίπε εντόπισε πέντε «επικίνδυνες» τροφές που είναι καλύτερο να περιορίζονται ή να αποφεύγονται εντελώς.
1. Στιγμιαία νουντλς
Προβληματικά συστατικά: Υπερβολικό νάτριο, συντηρητικά, φοινικέλαιο, MSG
Κίνδυνοι: Υπερφόρτωση νεφρών, αύξηση αρτηριακής πίεσης, ψευδής αίσθηση πληρότητας
Συμβουλή: Αντικαταστήστε με πλιγούρι ολικής αλέσεως ή φαγόπυρο με λαχανικά για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα.
2. Λουκάνικα και χοτ ντογκ
Προβληματικά συστατικά: Επεξεργασμένα κρέατα, νιτρώδη, αλάτι, λιπαρά
Κίνδυνοι: Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου και καρδιακών παθήσεων
Συμβουλή: Επιλέξτε ψητό κοτόπουλο, γαλοπούλα ή σπιτικό ψητό βοδινό χωρίς πρόσθετα.
3. Χάμπουργκερ
Προβληματικά συστατικά: Τρανς λιπαρά, επεξεργασμένα ενισχυτικά γεύσης, λευκό ψωμί
Κίνδυνοι: Παχυσαρκία, διαβήτης, μειωμένος μεταβολισμός γλυκόζης
Συμβουλή: Φτιάξτε σπιτικά χάμπουργκερ με ψωμάκι ολικής αλέσεως, λαχανικά και άπαχο κρέας.
4. Ψητό ή καμένο κρέας
Προβληματικά συστατικά: Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)
Κίνδυνοι: Βλάβη στο ήπαρ και τα γαστρεντερικά κύτταρα, καρκινογόνοι παράγοντες
Συμβουλή: Ψήστε στο φούρνο ή χρησιμοποιήστε αντικολλητικές σχάρες για να αποφύγετε το κάψιμο.
5. Ανθρακούχα ποτά
Προβληματικά συστατικά: Ζάχαρη, φωσφορικό οξύ
Κίνδυνοι: Παχυσαρκία, τερηδόνα, μεταβολικές διαταραχές, διαταραχή της εντερικής μικροχλωρίδας
Συμβουλή: Αντικαταστήστε με νερό, σπιτικά ροφήματα φρούτων ή τσάι χωρίς ζάχαρη.






