Η Ναναχανίμ Μπαμπαζάντε (Nanaxanım Babazade), μια φοιτήτρια από το Αζερμπαϊτζάν που κρατούνταν στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία έκανε το μεταπτυχιακό της, απελάθηκε με καταγγελίες για βασανιστήρια. Ο δικηγόρος της τόνισε ότι η απέλαση της εντολέως του παραβιάζει τόσο τη νομοθεσία όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ναναχανίμ (Νανά) Μπαμπαζάντε, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αποτέλεσε στόχο λόγω της πολιτικής της ταυτότητας και της έντονης συμμετοχής της σε κοινωνικούς αγώνες.
Ο δικηγόρος Μπαράν Τσελίκ (Baran Çelik), ο οποίος ενημέρωσε το πρακτορείο ANF, δήλωσε:
«Η Νανά ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
»Ήταν ένα γνωστό πρόσωπο που συμμετείχε στα Νεολαιίστικα Συμβούλια του HDK (Λαϊκό Δημοκρατικό Κογκρέσο), σε βίγκαν ομάδες και σε φεμινιστικούς αγώνες, όλα με πολιτική ταυτότητα.
»Η βίζα της έληγε όταν κλήθηκε στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Αν και της είπαν ότι τα έγγραφά της ήταν ελλιπή, η Αστυνομία εκεί της πρότεινε να γίνει πράκτορας, ζητώντας της να “παρέχει πληροφορίες και να συνεργαστεί”.
»Αφού απέρριψε την πρόταση, συνελήφθη τον Αύγουστο με ένα “πρόσχημα” και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Επαναπατρισμού (GGM). Στο GGM, της προτάθηκε ξανά να γίνει πράκτορας, κάτι που η Νανά αρνήθηκε και πάλι.
»Στις 23 Αυγούστου, εκδόθηκε απόφαση για την απέλασή της και την υπαγωγή της σε διοικητική εποπτεία».
Η υπόθεση της Νανά εκδικάστηκε σε μόλις 45 ημέρες
Ο δικηγόρος Μπαράν Τσελίκ επεσήμανε ότι η απόφαση απέλασης οριστικοποιήθηκε γρήγορα, εκτός της κανονικής διαδικασίας, και συνέχισε:
«Αμέσως καταθέσαμε αγωγή στο διοικητικό δικαστήριο για την ανατροπή της απόφασης απέλασης.
»Ενώ τέτοιες υποθέσεις διαρκούν συνήθως περίπου ένα χρόνο, η υπόθεση της Νανά απορρίφθηκε σε μόλις 45 ημέρες.
»Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση εκδόθηκε τόσο γρήγορα και ότι η διαδικασία απέλασης ξεκίνησε άμεσα, συνιστά σαφή παραβίαση της νομοθεσίας.
»Η επιτάχυνση αυτής της υπόθεσης, ενώ άλλες προηγούμενες εκκρεμούν ακόμη, εγείρει υποψίες για “παρέμβαση”.
»Θέτει σαφώς το ερώτημα εάν εφαρμόστηκε ειδική διαδικασία για τη Νανά.
»Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι η απόφαση απέλασης οριστικοποιήθηκε τόσο γρήγορα, παρόλο που δεν είχε λήξει ακόμη η προθεσμία για την κατάθεση δεύτερης αγωγής σχετικά με την περιοριστική διάταξη (60 ημέρες)».
Δεμένα χέρια, πόδια και μάτια – Φίμωση στο στόμα
Ο δικηγόρος τόνισε ότι η απέλαση της εντολέως του στο Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τόσο τη νομοθεσία όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνοντας:
«Η Νανά δήλωσε ότι αν επέστρεφε στο Αζερμπαϊτζάν, θα δεχόταν απειλές από την οικογένειά της, η ζωή της θα βρισκόταν σε κίνδυνο και θα μπορούσε να υποστεί βασανιστήρια.
»Παρά αυτές τις σοβαρές ανησυχίες και την υποχρέωση των κρατών να λαμβάνουν υπόψη τη βούληση και την ασφάλεια του ατόμου κατά την αξιολόγηση της επιλογής τρίτης χώρας, απελάθηκε απευθείας στο Αζερμπαϊτζάν. Η κατάσταση αυτή είναι επίσης παράνομη.
»Η Νανά μας είπε ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απέλασης.
»Σύμφωνα με την αφήγηση της εντολέως μας, δεν της επέτρεψαν να πάρει τα παπούτσια της, ενώ της έδεσαν τα χέρια, τα πόδια και τα μάτια, της φίμωσαν το στόμα με ένα πανί για να την εμποδίσουν να μιλήσει, και στη συνέχεια την έβαλαν σε αυτοκίνητο και την απέλασαν.
»Πρέπει να τεθεί το ερώτημα για την αιτιολόγηση αυτής της μεθόδου σε μια φοιτήτρια. Θα καταθέσουμε μήνυση για αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση και θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία».





