Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε το αίτημα των απογόνων του τελευταίου βασιλιά της χώρας, οι οποίοι επιδίωκαν να διεκδικήσουν τα κοσμήματα του στέμματος.
Ο δικαστής αποφάσισε ότι οι εθνικοί θησαυροί θα παραμείνουν ιδιοκτησία του κράτους, κλείνοντας έτσι μια μακρά διαδικασία που είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις.
Το Φεβρουάριο του 2022, οι απόγονοι του τελευταίου μονάρχη της Ιταλίας προσέφυγαν κατά του ιταλικού κράτους με σκοπό να διεκδικήσουν τα κοσμήματα, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα σε ένα σεντούκι θησαυρού σε θυρίδα ασφαλείας στην Τράπεζα της Ιταλίας. Αυτά τα κοσμήματα έχουν παραμείνει εκεί για σχεδόν 78 χρόνια, εν μέσω μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με την ιδιοκτησία τους.
Η δικαστική προσφυγή ήρθε μετά την αποτυχία των απογόνων του βασιλιά Ουμβέρτου Β΄ της Σαβοΐας να καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα για την επιστροφή των κοσμημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερα από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια τοποθετημένα σε καρφίτσες, περιδέραια και τιάρες που φορέθηκαν από διάφορες πριγκίπισσες και βασίλισσες κατά τη διάρκεια της 85χρονης ύπαρξης της μοναρχίας στη χώρα με την αξία τους αποτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ.
Το αστικό δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε την Πέμπτη την αίτηση της πρώην βασιλικής οικογένειας της Σαβοΐας για την αναγνώριση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της, χαρακτηρίζοντας την αξίωση ως «προδήλως αβάσιμη».
Η Ολίνα Καπολίνο, δικηγόρος της Τράπεζας της Ιταλίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση. «Ως πολίτης, ελπίζω τώρα ότι το κράτος θα εκθέσει σύντομα αυτά τα ιστορικά κοσμήματα σε ένα μουσείο», δήλωσε η ίδια.
Η Τράπεζα της Ιταλίας παρέλαβε τα κοσμήματα στις 5 Ιουνίου 1946, τρεις ημέρες αφότου οι Ιταλοί ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας και εννέα ημέρες πριν ο Ουμβέρτος Β’, ο οποίος κυβέρνησε για μόλις 34 ημέρες, εξοριστεί μαζί με τους άρρενες κληρονόμους του.
Ο Ουμβέρτος Β΄ είχε ζητήσει από τον Φαλκόνε Λουσιφέρο, τον τότε υπουργό του βασιλικού οίκου, να μεταφέρει τα κοσμήματα στον Λουίτζι Εϊνάουντι, τότε διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος, για να τα φυλάξει.
Τα κοσμήματα λέγεται ότι ήταν το μόνο μέρος της βασιλικής περιουσίας που δεν κατασχέθηκε από το ιταλικό κράτος μετά την κατάργηση της μοναρχίας, γεγονός που η πρώην βασιλική οικογένεια της Σαβοΐας ήλπιζε ότι θα της επέτρεπε να ξανακερδίσει την κατοχή τους.
Μετά την ετυμηγορία, ο Σέττζιο Ορλάντι, δικηγόρος των βασιλικών απογόνων, ανακοίνωσε ότι οι πελάτες του θα ασκήσουν έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην έφεσή τους, οι κληρονόμοι της πρώην βασιλικής οικογένειας θα ζητήσουν επίσης από το ιταλικό κράτος να τους επιστρέψει την αξία όλων των ακινήτων που κάποτε ανήκαν στον τελευταίο βασιλιά της Ιταλίας.
Guardian