Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να μπλοκάρει την έναρξη λειτουργίας της γέφυρας Gordie Howe, που συνδέει το Μίσιγκαν με τον Καναδά, απαιτώντας πλήρη «αποζημίωση» για όσα, όπως υποστηρίζει, έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ στον βόρειο γείτονά τους. Η απειλή αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ οι Καναδοί και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου μπλοκαρίσματος της διεθνούς γέφυρας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του έργου, η γέφυρα χρηματοδοτείται από την καναδική κυβέρνηση, αλλά θα είναι δημόσια ιδιοκτησία τόσο του Καναδά όσο και του Μίσιγκαν.
Η γερουσιαστής του Μίσιγκαν Ελίσα Σλότκιν, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι το κλείσιμο του «εξαιρετικά σημαντικού έργου υποδομής» θα ήταν «καταστροφικό για την οικονομία της πολιτείας».
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις», ανέφερε σε μια ανάρτησή της στο X: «Υψηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις του Μίσιγκαν, λιγότερο ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού και, τελικά, λιγότερες θέσεις εργασίας».
Όπως αναφέρει το BBC, δεν είναι σαφές πώς ο Τραμπ θα μπορούσε να εμποδίσει την έναρξη λειτουργίας της, αλλά δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν αμέσως, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η γέφυρα, που εκτείνεται πάνω από τον ποταμό Ντιτρόιτ και φέρει το όνομα του αείμνηστου Καναδού θρύλου του χόκεϊ Γκόρντι Χάου, ο οποίος έπαιζε για τους Ντιτρόιτ Ρεντ Γουίνγκς, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μετά από επίσημες δοκιμές και εγκρίσεις στις αρχές του έτους. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2018, αλλά το έργο αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για περισσότερο από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με την Canadian Broadcasting Corporation (CBC), το κόστος του έργου εκτιμάται σε 6,4 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (3,4 δισεκατομμύρια λίρες).
Στην δήλωση που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κατέχουν «τουλάχιστον το ήμισυ αυτού του περιουσιακού στοιχείου». Υποστήριξε επίσης ότι ο Καναδάς κατέχει τόσο την καναδική όσο και την αμερικανική πλευρά της γέφυρας.
Ο οργανισμός που αναπτύσσει τη γέφυρα, η Windsor-Detroit Bridge Authority, είναι μια καναδική ομοσπονδιακή κρατική εταιρεία, ένας οργανισμός που ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα.
Ο Τραμπ έγραψε: «Η καναδική κυβέρνηση περιμένει από μένα, ως Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, να τους ΕΠΙΤΡΕΨΩ να «εκμεταλλευτούν την Αμερική!»
«Δεν θα επιτρέψω να ανοίξει αυτή η γέφυρα μέχρι να αποζημιωθούν πλήρως οι Ηνωμένες Πολιτείες για όλα όσα τους έχουμε δώσει», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε επίσης τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το ότι επέτρεψε την έναρξη της κατασκευής χωρίς τη χρήση αμερικανικού χάλυβα.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Ντρου Ντίλκενς του Γουίντσορ, Οντάριο, στην καναδική πλευρά της γέφυρας, δήλωσε στο CBC ότι αυτή η κατηγορία είναι λανθασμένη.
«Είναι απλά παράλογο», ανέφερε. «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που διαβάζω».
Η οικογένεια Moroun – οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της γειτονικής γέφυρας Ambassador, που επίσης συνδέει το Ντιτρόιτ με τον Καναδά – προσέφυγε στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του για να σταματήσει την κατασκευή της νέας γέφυρας, υποστηρίζοντας ότι παραβίαζε το αποκλειστικό δικαίωμά τους να εισπράττουν διόδια.
Σε απάντηση, ο Τραμπ και ο τότε πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι η γέφυρα ήταν «ζωτικής σημασίας οικονομικός σύνδεσμος» μεταξύ των δύο χωρών.
Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, απέρριψε την απειλή του Τραμπ να κλείσει τη γέφυρα, λέγοντας ότι ήταν καλή για τις θέσεις εργασίας στην πολιτεία της.
«Αυτό το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα διακομματικής και διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Γουίτμερ, Στέισι Λαρούτς, στο CBC.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε τη Δευτέρα στις πρόσφατες εμπορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι «οι δασμοί που μας επιβάλλει ο Καναδάς για τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας είναι, εδώ και πολλά χρόνια, απαράδεκτοι».
Είπε επίσης ότι η εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Καναδά και της Κίνας τον περασμένο μήνα θα «καταστρέψει τον Καναδά».
Ο Τραμπ συνέχισε: «Το πρώτο πράγμα που θα κάνει η Κίνα είναι να καταργήσει ΟΛΕΣ τις αγώνες χόκεϊ επί πάγου που διεξάγονται στον Καναδά και να εξαλείψει μόνιμα το Stanley Cup».
Η Σλότκιν αντέδρασε σε αυτό, λέγοντας ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Καναδάς βρισκόταν στο πρόθυρα μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα ήταν επειδή ο Τραμπ «τους έχει κλωτσήσει στα δόντια για ένα χρόνο».
Ο Καναδάς είναι φίλος μας, όχι εχθρός μας, πρόσθεσε, υποσχόμενη να εργαστεί για να επαναφέρει το έργο σε τροχιά.
Η αρχή που είναι υπεύθυνη για τη γέφυρα του Καναδά, το γραφείο του πρωθυπουργού του Οντάριο και το γραφείο του δημάρχου του Ντιτρόιτ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλια.






Μαζευτε τον τρελλακια ειναι επικινδυνος .