Ο χαλκός χαρακτηρίστηκε ως το πιο «hot» εμπόρευμα του 2025, όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του Metal Miner.
Η διεθνής αναταραχή που προκλήθηκε από τους δασμούς τον Απρίλιο, το τελευταίο τρίμηνο ενίσχυσε αυτή την άποψη.
Τώρα φαίνεται ότι οι τιμές του χαλκού είναι έτοιμες να ηγηθούν των άλλων μετάλλων βραχυπρόθεσμα.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο χαλκός έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής.
Ως εκ τούτου, αναμένουν ότι οι επερχόμενες κινήσεις των τιμών του θα επηρεάσουν τα futures κι άλλων πρώτων υλών και ακόμη και τις χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι τιμές του χαλκού ήταν «ταραχώδεις» για το μεγαλύτερο μέρος του α’ τριμήνου
Από τον Φεβρουάριο, οι παγκόσμιες τιμές του χαλκού ταλαντεύονται άγρια, βιώνοντας τόσο «βουτιές» όσο και «άλματα».
Αυτές οι ραγδαίες διακυμάνσεις έχουν, με τη σειρά τους, κρατήσει ολόκληρο τον κλάδο σε εγρήγορση.
Τούτου λεχθέντος, όλα θα μπορούσαν να είχαν σταθεροποιηθεί αν δεν υπήρχε ο πόλεμος των δασμών που ξέσπασε τον Απρίλιο.
Αμέσως μετά, η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων χαλκού μετατράπηκε σε μια «τραμπάλα», ανεβαίνοντας στο υψηλό ρεκόρ των 5,2770 δολαρίων ανά λίβρα τον Μάρτιο πριν πέσει σε χαμηλό τριών μηνών, στα 4,03 δολάρια στις αρχές Απριλίου.
Μεγάλο μέρος της ανόδου του Μαρτίου προήλθε από τους traders που δημιούργησαν αποθέματα χαλκού για να αντισταθμίσουν τις διαφαινόμενες αυξήσεις των δασμών.
Αλλά στα μέσα Απριλίου, οι τιμές του χαλκού ανέκαμψαν, γεγονός που θα σηματοδοτούσε ότι ο χαλκός έχει πιθανότατα βρει ένα κατώτατο όριο τιμών και μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.
Η ίδια κίνηση θα μπορούσε επίσης να υποδηλώσει ότι οι σημαντικότεροι αμερικανικοί και παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν πιάσει πάτο και ενδέχεται σύντομα να σημειώσουν επίσης άνοδο.
Αντίθετα, αν οι τιμές πέσουν κάτω από το χαμηλό του Απριλίου των 4,03 δολαρίων ανά λίβρα, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει προβλήματα.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση.
Εάν συμβεί αυτό, οι χρηματιστηριακές αγορές θα πέσουν, η αποστροφή κινδύνου θα αυξηθεί και οι επενδυτές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε ασφαλή assets όπως ο χρυσός και το ασήμι, οδηγώντας τις τιμές ακόμη υψηλότερα.
Μερικά διαλείμματα για το κόκκινο μέταλλο
Τα μεταγενέστερα αποθέματα χαλκού έχουν δεχθεί πλήγμα λόγω μιας σειράς γεωπολιτικών κινδύνων, ιδίως του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου, γεγονός που έχει καταστήσει τις τιμές του χαλκού ιδιαίτερα ευάλωτες.
Στην Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χαλκού στον κόσμο, οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν μέτρα για τη διαχείριση της αυξανόμενης ζήτησης τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις αναδυόμενες βιομηχανίες.
Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εταιρείες υλικών για μπαταρίες λιθίου έχουν αυξήσει το R&D για να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες στην προσφορά και τις διακυμάνσεις των τιμών.
Πρόσφατες εκθέσεις αποκάλυψαν ότι η παραγωγή χαλκού της Κίνας αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2025 παρά τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση οφείλεται επίσης στις υψηλότερες πωλήσεις υποπροϊόντων όπως το θειικό οξύ.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα κινεζικά μεταλλουργεία μπορούν να εξάγουν χρυσό από το μετάλλευμα χαλκού και είτε να το διυλίσουν στο εσωτερικό τους είτε να αναθέσουν τη διαδικασία σε εξωτερικούς συνεργάτες, μια στρατηγική που τους επιτρέπει να επωφεληθούν από την πρόσφατη άνοδο της τιμής του χρυσού.
Οι τιμές για τα υποπροϊόντα όπως ο χρυσός και το θειικό οξύ έχουν ανέβει απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, με το θειικό οξύ να έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι η Κίνα παρήγαγε 1,25 εκατομμύρια τόνους ραφιναρισμένου χαλκού τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 8,6% σε ετήσια βάση.
Η παραγωγή ραφιναρισμένου χαλκού του πρώτου τριμήνου ανήλθε σε 3,54 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η Ρωσία θέλει να επεκτείνει την παραγωγή χαλκού
Ενώ η Κίνα προωθεί τη στρατηγική της για τον χαλκό, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα VEB σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια (13,40 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος χαλκού-χρυσού Baimskaya στην Τσουκότκα, μια ορεινή περιοχή στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.
Το Reuters αναφέρει ότι όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το ορυχείο θα αυξήσει την παραγωγή χαλκού της Ρωσίας κατά 25% και την παραγωγή χρυσού κατά 4%.
Μέρος του κοιτάσματος βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου, ο οποίος είναι πλέον κεντρικός στα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, καθώς μετατοπίζει την εστίασή της μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.