Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ ζήτησε την απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην πρώτη του ομιλία προς τα μέλη των μέσων ενημέρωσης στο Βατικανό.
Εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν «επειδή αναζητούσαν και δημοσίευαν την αλήθεια» και είπε ότι τα βάσανά τους «προκαλούν τη συνείδηση των εθνών και της διεθνούς κοινότητας».
Η ελευθερία του Τύπου πρέπει να υπερασπιστεί, είπε. Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να διασφαλίσουν ότι το «πολύτιμο δώρο» της ελευθερίας του λόγου προστατεύεται.
Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων δήλωσε ότι 361 δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή το 2024.
Ο Πάπας Λέων, ο οποίος εξελέγη νέος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας την Πέμπτη, τόνισε επίσης τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δημοσιογράφοι στο να εστιάσουν την προσοχή στην αδικία και τη φτώχεια στον κόσμο.
Προέτρεψε τα μέσα ενημέρωσης να επικεντρωθούν στην αναφορά της αλήθειας αντί να συμμετέχουν σε κομματικές διαιρέσεις και να μην δίνουν χώρο στον «φανατισμό και το μίσος».
Μιλώντας στην αίθουσα ακροάσεων του Παύλου ΣΤ΄ του Βατικανού, είπε ότι «ο τρόπος που επικοινωνούμε είναι θεμελιώδους σημασίας: «πρέπει να πούμε «όχι» στον πόλεμο των λέξεων και των εικόνων, πρέπει να απορρίψουμε το παράδειγμα του πολέμου».
«Δεν χρειαζόμαστε δυνατή, δυναμική επικοινωνία», είπε, «αλλά μάλλον επικοινωνία που να είναι ικανή να ακούει και να συγκεντρώνει τις φωνές των αδύναμων που δεν έχουν φωνή».
Ο νέος πάπας εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας στα συγκεντρωμένα μέσα ενημέρωσης ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με «υπευθυνότητα και διακριτικότητα».