Σε έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα έχει υποχωρήσει μπροστά στο «branding» και την παγκόσμια παράνοια του χρηματιστηρίου της τέχνης, ένας Ιταλός καλλιτέχνης κατάφερε να πουλήσει… απολύτως τίποτα για 18.000 δολάρια. Κυριολεκτικά.
Ο Salvatore Garau, σε μια επίδειξη ακραίου νεοταξικού «εννοιολογικού ακτιβισμού», πούλησε ένα αόρατο γλυπτό με τον πομπώδη τίτλο Io Sono («Είμαι»).
«Δεν το βλέπεις, αλλά υπάρχει· «Είναι φτιαγμένο από αέρα και πνεύμα», εξήγησε ο… καλλιτέχνης.
Ούτε υλικά, ούτε σχήμα, ούτε υπόσταση — μόνο ένα πιστοποιητικό γνησιότητας και πολλή, πάρα πολλή θεωρία.
Ο αγοραστής έλαβε όχι μόνο ένα μοναδικό έργο τέχνης, αλλά και ένα… πιστοποιητικό γνησιότητας, καθώς και μια σύσταση για την έκθεση του γλυπτού σε έναν χώρο διαστάσεων δύο επί δύο μέτρα, χωρίς εμπόδια.
Η φούσκα του τίποτα
Αν πιστέψουμε τον Garau, το «κενό» έχει ενέργεια, και άρα… νόημα. Ποιος χρειάζεται μάρμαρο ή μπρούντζο όταν μπορείς να πουλήσεις αέρα με φιλοσοφική επικάλυψη;
Αυτό δεν είναι τέχνη· είναι απόδειξη της παρακμής ενός συστήματος που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και ζει μέσα σε εικονικές φούσκες «πολιτισμικού κεφαλαίου».
Όταν κάποιος πληρώνει χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό ύπαρξης του ανύπαρκτου, δεν έχουμε πολιτισμό, έχουμε οικονομική αίρεση.