Νέα έρευνα διαπίστωσε πώς οι τηγανιτές πατάτες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 20% εάν καταναλώνονται τρεις φορές την εβδομάδα.
Παράλληλα σύμφωνα με την έρευνα, η ίδια ποσότητα βραστών, ψημένων ή πουρέ πατάτας δεν φαίνεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The British Medical Journal τον Αύγουστο, αναφέρει ότι στόχος των ερευνητών ήταν να διερευνήσουν τη σχέση κατανάλωσης πατάτας που παρασκευάζεται με διαφορετικές μεθόδους (βραστές, ψητές ή πουρές σε αντίθεση με τις τηγανητές πατάτες) και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
Τα ευρήματά τους βασίστηκαν σε στοιχεία για περισσότερους από 205.000 επαγγελματίες υγείας από τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1984 και 2021.
Οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο και συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια – κάθε τέσσερα χρόνια – για τα τρόφιμα που κατανάλωναν.
Κατά τη διάρκεια σχεδόν 40 ετών παρακολούθησης, 22.299 άτομα διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2.
Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες του τρόπου ζωής και της διατροφής που σχετίζονται με τον κίνδυνο διαβήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε τρεις εβδομαδιαίες μερίδες συνολικής ποσότητας πατάτας, το ποσοστό διαβήτη τύπου 2 αυξανόταν κατά 5% και για κάθε τρεις εβδομαδιαίες μερίδες τηγανητές πατάτες, το ποσοστό αυξανόταν κατά 20%.
Ωστόσο, παρόμοια πρόσληψη ψητών, βραστών ή πουρέ πατάτας δεν συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο.