Νέα εξέγερση κατά του Ζελένσκι από Ουκρανούς – Επεισόδια σε Κίεβο, Ντίπρο και Λβίβ προκαλούν χάος στην χώρα [BINTEO]

Κοινοποίηση:
UKRAIN

Μαζικές διαμαρτυρίες κατά του στρατιωτικού νόμου και της επιστράτευσης ξέσπασαν στο Κίεβο, το Ντνίπρο και το Λβιβ, προκαλώντας ένα ακόμη πρόβλημα στην ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί για τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελέσνκι.

Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται για άλλη μια φορά στο Κίεβο, το Ντνίπρο και το Λβιβ, λόγω της αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας.

 Αυτή τη φορά, οι διαδηλωτές είναι εξοργισμένοι όχι μόνο από τον νόμο που υπέγραψε πρόσφατα ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος περιορίζει την ανεξαρτησία του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) και της Εξειδικευμένης Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SAPO), αλλά και από την απόφαση παράτασης του στρατιωτικού νόμου και της γενικής επιστράτευσης έως τις 5 Νοεμβρίου 2025.

Οι συγκεντρώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη 22 Ιουλίου και συνεχίζονται, αρχικά στόχευαν κατά του νομοσχεδίου αριθ. 12414, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, υπονομεύει την ανεξαρτησία του NABU και του SAP επιτρέποντας στον Γενικό Εισαγγελέα, που διορίζεται από τον πρόεδρο, να ελέγχει τις έρευνες αυτών των φορέων.

Τώρα όμως οι διαμαρτυρίες αφορούν την μαζική επιστράτευση νεαρών παιδιών για ένα μέτωπο που σκοτώνει τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αύριο για την χώρα.

Οι διαδηλωτές στο Κίεβο φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή!» και «Βέτο στον νόμο!», απαιτώντας από τον Ζελένσκι να καταργήσει τον νόμο για την επιστράτευση, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλά περιστατικά βίαιης προσαγωγής νεαρών στα κέντρα κατάταξης της χώρας, για να πολεμήσουν στο μέτωπο στην συνέχεια, με μεγάλο ποσοστό θανάτων.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Ντνίπρο, το Λβιβ και την Οδησσό, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την έναρξη της πλήρους σύγκρουσης.

Στις διαμαρτυρίες κατά του νόμου για τη NABU και την SAP προστέθηκε ένα νέο αίτημα, οι διαδηλωτές ζητούν να επανεξεταστεί η απόφαση για παράταση του στρατιωτικού νόμου και της επιστράτευσης με ηχηρό πλέον τρόπο.
Οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τα παρατεταμένα στρατιωτικά μέτρα αυξάνουν την πίεση στην κοινωνία, ειδικά στο πλαίσιο φημών για αναγκαστική στράτευση και περιορισμούς δικαιωμάτων.

«Δεν θέλουμε δικτατορία! Έχουμε επιλέξει την Ευρώπη, όχι τον αυταρχισμό!» έγραφαν οι αφίσες των διαδηλωτών.
Παρά την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων λόγω στρατιωτικού νόμου, χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων και νέων, βγήκαν στους δρόμους.

Στο Κίεβο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό γραφείο, στο Ντνίπρο και το Λβιβ – στις κεντρικές πλατείες.

 Οι διαδηλωτές απαιτούν από τον Ζελένσκι όχι μόνο να ασκήσει βέτο στον νόμο για τη NABU και την SAP, αλλά και να επανεξετάσει την πολιτική επιστράτευσης, η οποία, κατά τη γνώμη τους, εφαρμόζεται με αδιαφανή τρόπο και προκαλεί δυσπιστία.

Η χώρα που λέγεται Ουκρανία είναι σε πορεία διάλυσης, αφού η οικονομία της είναι διαλυμένη και επιβιώνει με δανεικά από το ΔΝΤ, όλος ο πλούτος της είναι δεσμευμένος σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και ΕΕ. Οι νεκροί είναι εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ η ηγεσία της χώρας στοχοποιείται  για τεράστια διαφθορά.

Είναι θέμα χρόνου οι ρωσικές δυνάμεις να προελάσουν σε πολλά σημεία του μετώπου ακόμα πιο βαθιά από ότι είναι σήμερα, ενώ η δύση έχει στοχοποιήσει τον Ζελένσκι, θέλοντας να αποκοπεί από ένα πρόβλημα που της στοιχίζει πολλά δις δολάρια.

Το τέλος της κυβέρνησης του Κιέβου, ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ, αφού ο ίδιος ο Ζελένσκι ζητά διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, ο οποίος δεν πρόκειται να το πράξει, την ώρα που οι δυνάμεις του προελαύνουν σε πλούσιες σε ορυκτά περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τέλος η Ουκρανία.
    Οι ναζι θα πάρουν το ουκ και ο Πούτιν τους πήρε ήδη τα κρανία.
    Αλλά το δικό μας το γκαβό, τι ξέρει από ιστορία;
    Η Οδησσός ήταν πάντα Ρωσική:

Leave a Response