Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη τριών νέων τάφων που ανήκουν σε εξέχοντες πολιτικούς της αρχαίας Αιγύπτου, στην περιοχή της νεκρόπολης Ντρα Αμπού Ελ Νάγκα, η οποία βρίσκεται κοντά στη Λούξορ, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Αυτή η σημαντική ανακάλυψη προσφέρει πολύτιρες πληροφορίες για την πολιτική και κοινωνική δομή της περιόδου του Νέου Βασιλείου, που εκτείνεται από το 1550 έως το 1070 π.Χ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, οι τάφοι αυτοί χρονολογούνται στην περίοδο του Νέου Βασιλείου, μια εποχή που θεωρείται χρυσή εποχή για την αρχαία Αίγυπτο. Οι επιγραφές που βρέθηκαν στους τάφους επέτρεψαν στους αρχαιολόγους να αναγνωρίσουν τα ονόματα και τους τίτλους των ανδρών που είχαν ταφεί εκεί. Αυτές οι επιγραφές είναι καθοριστικής σημασίας καθώς παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις εξουσίας και τις κοινωνικές σχέσεις των ατόμων αυτών.
Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Καλέντ, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανέφερε σύμφωνα με την ανακοίνωση ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη των επιγραφών των τάφων προκειμένου να υπάρξει μία βαθύτερη κατανόηση σχετικά με τους άνδρες που είχαν ενταφιαστεί σε αυτούς.
Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες αντικειμένων και αγαλμάτων που ανακαλύφθηκαν στους τάφους.
Η ανακάλυψη έρχεται πριν από το πολυαναμενόμενο πλήρες άνοιγμα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, το οποίο αναμένεται το καλοκαίρι, αν και η τελική επίσημη ημερομηνία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Το μουσείο θα εκθέτει και θα παρουσιάζει περισσότερα από 100.000 αντικείμενα από την πλούσια αρχαία κληρονομιά της Αιγύπτου.
Ένας από τους τάφους που ανακαλύφθηκαν στη Λούξορ ανήκε στον Αμούμ-εμ-Ιπέτ, ιερέα σε ναό του Άμωνα κατά την περίοδο των Ραμεσίδων. Το μεγαλύτερο μέρος του τάφου είχε καταστραφεί ωστόσο είχαν απομείνει απεικονίσεις από την κηδεία του και από ένα συμπόσιο.
Ο τάφος του Αμούμ-εμ-Ιπέτ αρχίζει με ένα μικρό προαύλιο που οδηγεί σε μια είσοδο και στη συνέχεια σε μια τετράγωνη αίθουσα που καταλήγει σε μια κόγχη, της οποίας ο δυτικός τοίχος καταστράφηκε.
Οι άλλοι τάφοι χρονολογούνται από τη 18η δυναστεία. Ο ένας ανήκει σε έναν άνδρα με το όνομα Μπακί, ο οποίος υπηρέτησε ως επόπτης του σιλό σιτηρών. Ο άλλος τάφος περιέχει την ταφή ενός ατόμου με το όνομα «Σ», ο οποίος είχε πολλές ιδιότητες, ήταν επόπτης στο ναό του Άμωνα στην όαση, συγγραφέας και δήμαρχος των βόρειων οάσεων.
Ο τάφος του Μπακί διαθέτει ένα προαύλιο που οδηγεί στην κύρια είσοδο του τάφου καθώς και ένα ακόμη προαύλιο που μοιάζει με διάδρομο. Έχει επίσης μια εγκάρσια αίθουσα που οδηγεί σε μια άλλη διαμήκη αίθουσα που οδηγεί σε έναν ημιτελή θάλαμο.
Ο άλλος τάφος που ανήκει στον «Σ» ένα μικρό προαύλιο με πηγάδι, την κύρια είσοδο του τάφου και μια εγκάρσια αίθουσα που οδηγεί σε μια ατελή επιμήκη αίθουσα.
Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Σερίφ Φατί χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως ένα σημαντικό επιστημονικό και αρχαιολογικό επίτευγμα, σημειώνοντας ότι ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που είναι έτοιμοι να ενισχύσουν σημαντικά για να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες με ενδιαφέρον για την πλούσια κληρονομιά της Αιγύπτου.
Τον Ιανουάριο, η Αίγυπτος έκανε αρκετές ανακαλύψεις κοντά στη Λούξορ, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων τάφων λαξευμένων σε βράχο που χρονολογούνται πριν από 3.600 χρόνια. Ανακαλύφθηκαν στο φράγμα του ταφικού ναού της βασίλισσας Χατσεψούτ στη νεκρόπολη του Ντέιρ ελ-Μπαχάρι στη δυτική όχθη του Νείλου.
Στα τέλη του περασμένου έτους, μία κοινή αποστολή Αιγύπτιων και Αμερικανών αρχαιολόγων πραγματοποίησε ανασκαφές σε ένα αρχαίο νεκροταφείο στη νεκρόπολη Ασασίφ, δίπλα στο ναό της Χατσεψούτ και εντόπισε 11 σφραγισμένους τάφους κοντά στη Λούξορ που χρονολογούνται κατά τη διάρκεια του Μέσου Βασιλείου.
AP