Μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, όπως η προσθήκη μιας μπανάνας, λίγο παραπάνω σπανάκι ή μια χούφτα ξηρών καρπών, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της εγκεφαλικής μας υγείας. Το κοινό συστατικό αυτών των τροφών είναι το μαγνήσιο – ένα πολύτιμο μέταλλο με σημαντική προστατευτική δράση απέναντι στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), η αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, καθώς και με πιο αργό ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Nutrition, προέκυψαν από την ανάλυση στοιχείων πάνω από 6.000 υγιών ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40 έως 73 ετών.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως όσοι λάμβαναν καθημερινά πάνω από 550 mg μαγνησίου είχαν βιολογικά «νεότερο» εγκέφαλο κατά περίπου έναν χρόνο στην ηλικία των 55 ετών, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τη συνιστώμενη ποσότητα των 350 mg.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια διατροφικής αξιολόγησης σε πέντε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα σε 16 μήνες, τα οποία περιλάμβαναν επιλογές από 200 τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως πράσινα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Η ερευνήτρια Khawlah Alateeq, που ηγήθηκε της μελέτης, τόνισε ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που συνδέεται με τη γήρανση και την εμφάνιση άνοιας. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες – και ιδιαίτερα όσες βρίσκονται στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο – φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από την επαρκή κατανάλωση μαγνησίου, ενδεχομένως λόγω της αντιφλεγμονώδους του δράσης.
Όπως επισημαίνει και η δρ Erin Walsh, συν-συγγραφέας της μελέτης, η πρόληψη είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς η θεραπεία της άνοιας παραμένει άπιαστος στόχος για την επιστήμη τις τελευταίες δεκαετίες. Γι’ αυτό και η έμφαση πρέπει να δίνεται στη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής από νεαρή ηλικία.
Η καθημερινή ενίσχυση του οργανισμού με μαγνήσιο μπορεί να αποτελέσει ένα απλό, αλλά ουσιαστικό βήμα για την προστασία της γνωστικής μας λειτουργίας σε βάθος χρόνου.